Etarget -közép

Magyar bravúr a sziámi ikrek szétválasztása

Csókay András: Orvoskollégáimmal a világon elsőként alkalmaztuk ezt a műtéti eljárást

Orvostudományi áttörést ért el Csókay András, Hudák István és Pataki Gergely, akik egy forradalmi magyar módszerrel újabb lépést tettek a fejükön összenőtt bangladesi sziámi ikrek szétválasztásában. A második, mintegy ötórás műtét során az agyi érszakasz legveszélyesebb részét sikeresen szétválasztották, az ikrek azóta felébredtek és jól vannak. 
– Felébredtek, és jól vannak a bangladesi ikrek, akik a fejüknél vannak összenőve, és szétválasztásukhoz egy forradalmian új műtétet kellett végrehajtania a magyar orvosgárdának – mondta el lapunknak Csókay András (képünkön), a Honvédkórház idegsebésze, a csapat vezetője.
– A fejüknél összenőtt ikreknek nemcsak az agya van összetapadva, hanem közös óriásvénáik vannak, ez jelenti a legnagyobb kihívást – tájékoztatott a doktor, aki szerint a szétválasztó műtétek csaknem ötven százalékában mindkét gyerek meghal, ezért az ilyen beavatkozások hatalmas kockázatot jelentenek.
Az első, kilencórás műtét – amely a mostanihoz hasonlóan Hudák István vezetésével történt – február végén volt, akkor választották szét a fő agyi szállítóér-hálózat jelentős részét. Az agyi érszakasz legveszélyesebb részének szétválasztását, a műtét második lépését szombaton Bangladesben hajtották végre: újabb eret zártak el, hogy megkönnyítsék az ikrek koponyájának végleges különválasztását.
– Amikor november végén megláttam a képeket az ikrekről, imádkozni kezdtem, s Isten juttatta eszembe, hogy érpályán keresztül, katéteres eljárással kellene elzárni a vénákat, mert így sokkal nagyobb a túlélési esély – fejtette ki Csókay doktor, aki szerint imával és böjttel könnyebb a tudomány igazságai­hoz eljutni.
– A Honvédkórházban barátom és munkatársam, Hudák doktor az érpályán belüli sebészet egyik legjobb szakembere a világon – hangsúlyozta Csókay András, hozzátéve: jelenleg a világon kollégáján kívül nem tudja más megtenni, hogy a combok fővénájából az érfalon belüli megközelítéssel bekanyarodjon a vékony falú agyi vénákba, és megtörténjen a szétválasztás.
– A mostani ötórás műtét során ezt az egyedülálló eljárást alkalmaztuk a világon először, az érpályán keresztül elzártuk az összes közös nagyvénát és ezzel óriási előrelépést tettünk afelé, hogy véglegesen sikerüljön az ikrek szétválasztása – számolt be az idegsebész.
A további beavatkozások is bonyolultak és kockázatosak lesznek, hiszen többek között szét kell választani az összenőtt koponyát és az agyakat, de a vénákkal már remélhetőleg nem lesz gond. Az egész projekt a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány szervezésében történik, amelyet Csókay András és Pataki Gergely, a Szent János-kórház plasztikai sebésze alapított 2002-ben. Az itthoni előkészítő munkákban, többek között a 3D-s nyomtatásban oroszlánrészt vállaltak Czeibert Kálmán, Valálik István és Falk György doktorok.
Szilágyi Anna - www.magyaridok.hu

Megjegyzések

  1. Isten áldása kisérte eddig is Csókay doktor életét és biztos vagyok abban, hogy minden gondolata, cselekedete és tette Isten védőburkában történik. Köszönet az életéért, áldás szálljon rá.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése