Etarget -közép

Hatalmas, megrendítő pofon érkezett az ellenzéknek

Kockázatos az ellenzéki közös lista - mutatjuk!
Kockázatos az ellenzéki közös lista, mivel ha most vasárnap tartanák a választásokat, az ellenzéki pártok külön indulása esetén a Fidesz–KDNP 51 százalékot szerezne, az ellenzéki közös lista esetén azonban akár 56 százalékot is elérhetnének a kormánypártok – derül ki a Nézőpont Intézet országosan reprezentatív közvélemény-kutatásából.
hvg
A Fidesz–KDNP népszerűsége a koronavírus első hullámának levonulásával visszaállt a 2020 év elején mért szintre, jelenleg 51 százalékon állnak a kormánypártok az aktív szavazók körében. Tisztulnak az erőviszonyok az ellenzéki térfélen is: a Momentum Mozgalom az ellenzéki oldal vezető erejévé vált, egy most vasárnap tartandó választáson 16 százalékot érnének el, a Demokratikus Koalíció (DK) 11, a Jobbik pedig kilenc százalékon áll. Jelenleg csak ez a három párt érné el önállóan indulva a bejutási küszöböt, ugyanis továbbra is öt százalék alatt mozog az MSZP–Párbeszéd szövetség és szintén négy százalékot érne el a Kétfarkú Kutyapárt is. A Lehet Más a Politika (LMP) minimálisan erősödve három, a Mi Hazánk pedig egy százalékot szerezne.
Mindez azt jelenti, hogy az önkormányzati választáson közös jelölteket állító ellenzéki pártok (Momentum, DK, Jobbik, MSZP-P, LMP) összességében 43 százalékon állnak. Vagyis, ha csak a Fidesz–KDNP és az ellenzéki „közös lista” közül lehetne választani, a mostani kormánypártra az aktív szavazók 56 százaléka voksolna, míg az ellenzékre bevallottan harminc, beazonosíthatóan további 11 százaléka.
A Gyurcsány Ferenctől Jakab Péteren át Fekete-Győr Andrásig tartó „koalíció” lemorzsolódása relatív előnyt jelentene a Fidesznek, amely ellen legfeljebb az eddig inaktív szavazók mobilizálásával védekezhetne az ellenzéki tábor. A közös lista ellen szól az is, hogy az arra felkerülő pártok kockáztatják saját identitásukat, pártjuk jövőjét is: mivel közös indulás esetén nem alakíthatnak saját frakciót a parlamentben, ezért feleslegessé is válhatnak 2022 után.

(Kincses Krisztina, magyarnemzet.hu)
www.mindenszo.hu


Megjegyzések

  1. Azt tudnám, hogy honnan tudja az ellenzék, hogy akik nem szavaznak Magyarországon azok rájuk szavaznának? Rejtély...

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése