Etarget -közép

Ez Németh Szilárd karácsonyi töltött káposztájának titkos receptje

 Ez mindenképpen kóstolják meg! Lehullt a lepel!

A rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos megosztotta a kedvenc receptjét a Mandiner olvasóival, emellett azt is elárulta, mi kerül náluk az ünnepi asztalra.

Németh Szilárd híres a konyhaművészetéről a Fideszben, például a a kötcsei pikniken ő készíti el a menüt, ami volt már pincepörkölt és körmös-csülkös pacal is. Ezúttal azzal a kéréssel kerestük meg, hogy ossza meg velünk kedvenc karácsonyi receptjét. A politikus jelezte, sokféleképpen lehet elkészíteni a töltött káposztát,

most azt a verziót osztja meg velünk, amelyet gyermekei a legjobban szeretnek. 

Hozzávalók:

  • egy fej „lapos” savanyú káposzta – 15-16 nagy töltelékhez elég
  • másfél kg szálas savanyúkáposzta
  • egy liter káposztalé
  • egy liter paradicsomlé
  • 20 dkg füstölt szalonna
  • 20 dkg zsír
  • másfél kg füstölt nyúlja/oldalas/tarja
  • másfél kg darált marhahús
  • 35 dkg rizs
  • 2 tojás
  • 4 fej vöröshagyma
  • egy fej fokhagyma
  • 2 db kápia paprika
  • 2 db paradicsom
  • só, őrölt paprika, őrölt bors, őrölt kömény, babérlevél
  • fehérkenyér, tejföl a tálaláshoz

Elkészítése:

A füstölt szalonnát zsírjára sütjük, a tepertőt kiszedjük, hozzáadjuk a zsírt, és megpirítjuk rajta az apróra vágott vöröshagymát.

A dinsztelt hagyma felén megpirítjuk a rizst is. A hagymás rizst hozzáadjuk húshoz, és ízlés szerint zúzott fokhagymával, sóval, borssal, pirospaprikával és köménnyel fűszerezzük. Két tojással az egészet alaposan összekeverjük, és kész is a töltelék.


 

A káposztát leveleire bontjuk, a torzsaereket kimetsszük, majd egyenként megtöltjük, feltekerjük. (Soha nem öblítem le, nem mosom ki a káposztát!). Egy igazán nagy lábosban a dinsztelt hagyma másik felére szálas káposztát terítünk, jön rá a darabolt füstölt nyúlja, a babérlevél, a szeletelt fokhagyma, paprika, paradicsom, majd a töltelékek, s a tetejére ismét szálas káposzta. felöntjük káposzta- és paradicsomlével, s ha még szükséges, vízzel, hogy ellepje.


 

Felforralás után kislángon, fedő alatt, másfél-két óráig rotyogtatjuk, tíz-tizenöt percenként megmozgatva a lábost. Ha elkészült, friss fehérkenyérrel és tejföllel kínáljuk.

Németh Szilárd azt is elárulta lapunknak, mi a teljes idei menüsor: tárkonyos óriás húsgombócleves és bajai halászlé készül harcsából; a főétel borjú bécsi majonézes krumplisalátával vagy krumplipürével és tejfölös uborkasalátával, valamint a töltött káposzta lesz; desszertnek pedig csokoládémousse málnaöntettel, diós és mákos bejgli, valamint zserbó kerül az ünnepi asztalra.

Nyitókép forrása: Facebook

Írta: Szalai Laura

www.mandiner.hu

 

 

Megjegyzések