Etarget -közép

Ők indulnak a budapesti kerületek polgármestereinek

A 23 kerületben összesen 114 jelölt próbálkozik elnyerni a bizalmat.

Június 9-én minden budapesti kerületben választanak polgármestert és helyi képviselő-testületet, amelyben egyéni választókerületi jelöltek és kompenzációs listás jelöltek fognak majd helyet foglalni. A polgármesterjelöltek névsora immáron végleges, 114 jelölt próbálkozik majd, közülük viszont csak 23-ból lesz végül polgármester.A A Magyar Nemzet végigvette a kerületeket, vannak olyan helyek, ahol szinte minden változatlan öt évvel ezelőtthöz képest, de sok helyen teljesen átrajzolódtak az erőviszonyok. 

Rengetegen jelentkeztek be a budapesti kerületek vezetésére az idei önkormányzati választások közeledtével. Ugyan 2019-ben meglepően sok helyen sikerült a baloldali pártoknak gondoskodniuk az egy az egy elleni felállásról, idén ez korántsem lesz így. A 23 kerületben összesen 114 jelölt fog versengeni június 9-én, hogy elnyerje a budapestiek bizalmát. A legtöbben, nyolcan a XVIII. kerületben indulnak, míg a legkevesebb jelölt az I., a II. és a VI. kerületben lesz a szavazólapon, ahol három-három jelöltet jelentettek be. 


 

Váltás jöhet a budai elitkerületben

Az I. kerületben izgalmas küzdelem várható, a jelenlegi városvezető, V. Naszályi Márta és fideszes kihívója, Böröcz László között. A két jelölt mellett a kutyapárt politikusa maradt még versenyben, Nánásiné Abonyi Gyöngyi indul polgármesternek, aki egyébként pártja kompenzációs listáját is vezeti. Öt éve nagy meglepetésre 121 szavazattal nyert, egy az egy elleni küzdelemben a fideszes bázisnak számító budai kerületben V. Naszályi Márta, aki Nagy Gábor Tamást, a kerületet 1998 óta vezető jobboldali polgármestert győzte le. A baloldali polgármestert azóta saját szövetségesei is erős kritikákkal illették. A kerület LMP-s országgyűlési képviselője, Csárdi Antal is ellene fordult, és az LMP is kihátrált mögüle. Megjelent azonban Márki-Zay Péter pártja, amely a másik öt nagyobb ellenzéki párttal együtt támogatja V. Naszályi újrázását. 

A II. kerületben a Fidesz-KDNP Dombi Rudolf olimpikont indítja az MSZP-s, idén is ötpárti jelöltként induló Őrsi Gergely ellen, aki 2019-ben nyerte el a polgármesteri címet, az előtte 2006 óta jobboldali irányítás alatt álló budai kerületben. A harmadik jelölt Babcsány Dávid, a Mi Hazánk politikusa lesz, akire a II. kerületben voksolni lehet. 

Óbudán, a III. kerületben már öt jelölt is lesz a szavazólapon, habár a polgármesteri cím sorsa valószínűleg ugyanazon két politikus van csak versenyben, akik öt éve is. Akkor a 2006 óta a kerületet irányító, fideszes Bús Balázs kevesebb mint a egy százalékkal kapott ki Kiss Lászlótól, akit öt baloldali párt támogatott. Kiss mögé ezúttal a Jobbik is beállt, azonban lesz kutyapártos – Baloghné Marosvölgyi Anna –, Mi Hazánk-os – Budai Sándor – kihívója is, de a Gattyán-féle Megoldás Mozgalom jelöltje, Vig Rafael is összegyűjtötte az ajánlásokat, így rá is lehet szavazni a budai kerületben.

Újpesten a DK építene ki végvárat

Érdekes politikai helyzet alakult ki a IV. kerületben, ahol öt éve a teljesen ismeretlen Déri Tibor, momentumos politikust választották kerületvezetőnek. Az akkor ötpárti jelöltként induló momentumos azóta már a DK fővárosi frakciójában ül, és valószínűleg a következő öt évben is ott fog, hiszen befutó helyett kapott Gyurcsányék fővárosi listáján, a kerület vezetéséért azonban nem indul újra. 

Ezt egyébként már két évvel ezelőtt bejelentette, és gyorsan azt is hozzátette, hogy a továbbiakban DK-s alpolgármesterét, Trippon Norbertet fogja támogatni. Trippon már MSZP-színekben 2010-ben, és 2014-ben is próbálkozott a választók bizalmába férkőzni, de mindkét alkalommal alulmaradt a Fidesz-jelölt Wintermantel Zsolttal szemben. Idén újra ők fognak összecsapni, Trippon immár hatpárti jelöltként, Wintermantel pedig Fidesz–KDNP-s indulóként nyerne. Rajtuk kívül még négy jelölt indul: Pajor Tibor ezúttal a Mi Hazánk színeiben, a kutyapártot a pártigazgató, Nagy Dávid képviseli, Oravez Attila a Jakab Péter-féle A Nép Pártján jelöltje lesz, és egy független jelölt, Mayer Ádám is össze tudta gyűjteni az ajánlásokat. 

Nagy baloldali taktikázás volt a budapesti belvárosban, az V. kerületben is, ahol még előválasztást is tartottak annak legitimálására, hogy Juhász Péter visszatérhessen a kerületi politikába. A 2014-ben polgármesterjelöltként egyszer már leszerepelt baloldali politikus bajba került, ugyanis túl kevés aláírást adott le, amit pótolnia kellett, kérdés, hogy ezt meg tudta-e tenni, nyilvántartásba vétele egyelőre nem jogerős. A Fidesz–KDNP jelöltje a kerületet 2014 óta vezető Szentgyörgyvölgyi Péter lesz. Rajtuk kívül Schmuck Andor is indul saját civil egyesületével, illetve a Mi Hazánk is állított jelölteket, polgármesternek Szikora Istvánt ajánlják. A szavazólapon ott lesz Mázló Imre független jelölt is. 

Fura ellenzéki belharc tarkítja a VI. kerületi közéletet is. Itt Soproni Tamás immáron kizárólag a Momentum jelöltjeként indul újra, a többi ellenzéki párt hallgatólag támogatja a jelöltet. A Fidesz–KDNP Kovács Balázs Norbertet jelölte, és indul még Bálint György is, aki öt éve még Sopronival szövetségben került be a képviselő-testületbe, MSZP-s politikusként, azóta azonban szembefordult a kerület vezetőjével. Most saját egyesületének színeiben indul el a választásokon. 

Niedermüller Péternek öt kihívója lesz

A budapesti politikába 2019-ben átigazoló, most épp korrupciós botrányba keveredő DK-s polgármesterrel sokan elégedetlenek, nem meglepő, hogy több irányból is kihívói akadtak. A Fidesz–KDNP is teljesen átalakult a VII. kerületben, ezúttal Benedek Zsoltot indítják polgármesternek, rajta kívül indul Hunwald György korábbi kerületi MSZP-s polgármester, aki ezúttal a Szolidaritás jelöltje, Terdik Rolandot a kutyapárt indítja, és két civil egyesület is indít polgármesterjelöltet. Garai Dóra az Élhető Erzsébetváros Egyesület színeiben indul, Lajos Béla pedig a Színes Erzsébetváros jelöltje. 

A  VIII. kerületben is teljesen szétzilálódott a 2019-ben még egységesnek tűnő baloldal. Ennek is köszönhető, hogy Pikó Andrásnak hat kihívója is lesz. Külön jelöltet indít az MSZP (Szili-Darók Ildikó), és a Jobbik (Kozma András) is. A Mi Hazánk jelöltje a kerületben Ébl György, a Munkáspárt Barabás Györgyöt, míg a Szolidaritás Simon Györgyöt indítja. Persze nem valószínű, hogy ezek a jelöltek esélyesek lennének a végső győzelemre, a regnáló polgármester valódi kihívója a kerületet már korábban is irányító fideszes politikus, Sára Botond lehet majd, aki idén is ringbe száll. 

A baloldal egységes maradt azonban a szomszédos IX. kerületben, csak éppen a regnaló polgármesterrel fordultak szembe az önkormányzati képviselőik. Baranyi Krisztina így kénytelen volt egy saját egyesülettel indulni, csak az LMP és a Magyar Kétfarkú Kutyapárt támogatja az ellenzéki polgármestert. A többi párt önkormányzati képviselője a korábbi SZDSZ-s polgármester, a most függetlenéknt induló Gegesy Ferenc mögé állt be. A Fidesz–KDNP a kerületi frakcióvezetőjét, Gyurákovics Andreát indítja. Cséplő Dániel a Szolidaritás, Kvacskay Károly a Mi Hazánk polgármesterjelöltje lesz Ferencvárosban. 

Kőbányát megtartaná a Fidesz

A X. kerületben 2019-ben is a Fidesz–KDNP jelöltje, D. Kovács Róbert Antal nyerte a polgármesterválasztást. Idén is ő indul, kihívója a DK-s árnyékbelügyminiszter, Mustó Géza lesz, aki bírja az ellenzéki pártok támogatását is. Indít azonban polgármesterjelöltet a Magyar Péter-féle Tisza Párt (Barna Judit), a Mi Hazánk (Vékony Csongor), és a Munkáspárt (Kerezsi László) is. 

Újbudán, amit korábban a Momentum bázisának tartottak már megharcolta az ellenzék a belső harcait. Donáth Anna pártja végül nem tett keresztbe Gyurcsányéknak, ugyanúgy támogatják László Imre indulását, mint öt éve. 

Kérdés, hogyan hat majd a viszonyokra, hogy a leginkább a Momentum szavazótáborát felzabáló Tisza Párt itt is indít polgármester-jelöltet, Orbán Árpád István személyében. A Fidesz–KDNP vérfrissítést hajtott végre, Király Nórát indítják polgármester-jelöltnek, aki korábban alpolgármestere volt a XI. kerületnek. A főváros legnépesebb kerületében, az itt hagyományosan erős Mi Hazánk Zakar Gergelyt indítja polgármester-jelöltnek. 

A XII. kerületben biztosan új polgármestert választanak június 9-én, a kerületet 2006 óta vezető Pokorni Zoltán ugyanis nem indul újra. A Fidesz–KDNP Fonti Krisztina, eddigi alpolgármestert indítja, míg a baloldal egy tragikomikus előválasztási folyamat után végül a kutyapártos Kovács Gergelyt támogatja, míg Vincze Géza a Szolidaritás jelöltje lesz. A most lejáró ciklusban mindkét baloldali jelölt kompenzációs listáról bejutott képviselőként dolgozott az önkormányzati testületben. Rajtuk kívül Binder Csaba, a Mi Hazánk jelöltje lesz még ott a szavazólapon. 

Angyalföld biztos szoci bázisnak tűnik, mégis négyen indulnak

A XIII. kerületben a már-már legendásnak számító Tóth József polgármester, volt országgyűlési képviselő idén is újraindul, kihívói Harrach Tamás (Fidesz–KDNP), Balog Csaba (Mi Hazánk), és az LMP-s országgyűlési képviselő, Kanász-Nagy Máté lesznek. 

A XIV. kerületben még színesebb a paletta. Ezt a kerületet is MSZP-s polgármester vezeti, Horváth Csaba személyében, aki szintén kapott LMP-s kihívót, Vida Attila személyében, de egykori alpolgármestere, Rózsa András is elindul ellene. A Mi Hazánk Czeglédi Jánost indítja. A Fidesz–KDNP jelöltje pedig Borbély Ádám lesz, aki nevető harmadikként akár még be is futhat a polgármesterjelölti versenyben. A momentumos Rózsa András mögé állt be ugyanis a kerületben megválasztott országgyűlési képviselő, Hadházy Ákos, és a Civil Zugló egyesület is. Horváth Csabát az MSZP mellett a DK és Párbeszéd támogatják. 

A XV. kerületben erős DK-s hálózat működik, a polgármesterjelöltjük ezúttal is Cserdiné Németh Angéla lesz. Őt a Fidesz–KDNP részéről ezúttal Lehoczki Ádám hívta ki, aki mellett már Szentkirályi Alexandra is kampányolt, aki, mint kiderült Újpalotára született, ott töltötte gyerekkorát. A 2022-es országgyűlési választás eredményei szerint egyébként meglepően jön fel a Fidesz a lakótelepekkel teletüzdelt kerületben. Bartal Andrást a Mi Hazánk indítja, és egy független jelölt, Palocsai Béla is ott lesz a szavazólapon. 

A Kertváros fideszes bázis, de vajon így is marad? 

A XVI. kerületben Kovács Péter, fideszes polgármester újrázna, kihívója ezúttal Csizmazia Ferenc lesz, akit öt baloldali párt támogat. A Kertvárosban hagyományosan erős a Fidesz, azonban intő jel lehet a helyi jobboldalnak, hogy 2022-ben az országgyűlési választásokon az MSZP-s Vajda Zoltán a külföldön leadott voksokkal fordított, és egyéni képviselőként bejutott a parlamentbe a kerületi központú választókerületből. A szavazólapon egyébként ott lesz még Zsidró László, aki a Mi Hazánk jelöltje, valamint Ferenci Zoltán egy helyi civil egyesület jelöltjeként. 

A szomszédos XVII. kerületet Horváth Tamás (Fidesz–KDNP) vezeti, aki Riz Levente korábbi, tragikusan fiatalon elhunyt polgármester helyettese volt előtte. A kerületvezetőnek hat kihívója is lesz. A legtöbb balos párt Lukoczki Károlyt támogatja, de külön indul a Momentum, akik Gergely Bálintot ajánlják. Itt is indul a Magyar Péter-féle Tisza Párt, Dálnoki Áront jelölték, Fazekas László a Mi Hazánk, Gál Péter a Munkáspárt jelöltje. Fachet Gergő pedig egy helyi civil szervezet jelöltje lesz, az Itthon Rákosmentén Egyesület indítja. 

A XVIII. kerületben indul a legtöbb jelölt, mint azt korábban kiemeltük. A kerületet 2019 óta vezető Szaniszló Sándornak (DK–Jobbik–Momentum–MSZP–Párbeszéd) hét kihívója is lesz. Közülük a legfajsúlyosabb Ughy Attila, aki már korábban irányította a Pestszentlőrincet és Pestszentimrét, most újra a Fidesz–KDNP jelöltjeként indul. Rajtuk kívül a szavazólapon lesz: Baranyi Gábor (Munkáspárt), Banga Zoltán (LMP), Ruttensdorfer Béla (A Nép Pártján), Kaldenecker György (Mi Hazánk), Tabi Tünde (Megoldás Mozgalom), Balogh Balázs (Tisza). 

Kispesten a balos pártok bíznak Gajda Péterben

Az eddig felsorolt kerületekhez képest gyakorlatilag változatlanok a politikai viszonyok a XIX. kerületben. A baloldali pártok egységesek maradtak a kerületben, és továbbra is Gajda Pétert támogatják, aki a választás esélyese is. A Fidesz–KDNP jelöltje csakúgy mint öt éve Dódity Gabriella lesz. A Mi Hazánk Egyed Andrást indítja, és egy független jelölt, Dombi János is szerepelni fog a szavazólapon június 9-én. 

A szomszédos XX. kerületben bezzeg feje tetejére álltak a dolgok a baloldal háza tájékán. A nagyobb pártok a DK helyi erős emberét, Fekete Katalint támogatják a pesterzsébeti polgármesterjelölti versenyben, azonban a korábbi DK-s alpolgármester, Nemes László is indul, csak éppen ezúttal a Szolidaritás és a Helló Pesterzsébetiek civil szervezet színeiben. A Fidesz–KDNP csakúgy mint öt éve a kerületet 1998 óta vezető Szabados Ákost támogatja, aki ezúttal is független jelöltként indul. Rovó László Attilát a Jobbik, Tóth Zoltán Józsefet pedig a Mi Hazánk indítja a kerületben. 

Nem kisebb a zűrzavar Csepelen sem. A XXI. kerületben hét jelölt lesz a szavazólapon. A jelenlegi polgármester, a Fideszből kizárt Borbély Lénárd saját egyesületével, és korábbi baloldali önkormányzati képviselőkkel indul egy csapatban. A Fidesz–KDNP Dudás Zoltánt indítja, a baloldali pártok pedig a helyi momentumos önkormányzati képviselőt, Dukán András Ferencet. Rajtuk kívül indul még Győrfi Krisztina, a Független Kerekasztal jelöltje, Kál Károly a Szolidaritás, Kerékgyártó Nóra A Nép Pártján, Szabó Sándor pedig a Mi Hazánk színeiben indul. 

Budafokon jelöltet cserélt a baloldal

Budafokon is a Fidesz–KDNP-s polgármesterjelölt nyert öt éve, Karsay Ferenc idén is indul, kihívója azonban ezúttal Perlai Zoltán lesz, aki jelenleg DK-s önkormányzati képviselő. Legutóbb a Momentum helyi erős emberét, Havasi Gábort ajánlották az ellenzéki pártok a XXII. kerületiek figyelmébe, aki 312 szavazattal maradt le a versenyben, őt azonban egy előválasztáson leváltották, így most nem indul. Dankóné Hegedűs Jolán a Szolidaritás színeiben indul, Esze Tamás pedig a Mi Hazánk jelöltje lesz, egy helyi civil egyesület pedig Iván Jánost indítja, csakúgy mint öt éve. 

A XXIII. kerületben is sokan szeretnének polgármesterek lenni. Bese Ferenc független jelölt ellen a Fidesz nem indít senkit, de a baloldali pártok Ritter Ottót jelölik a posztra. Bereczki Miklós, az ellenzéki pártok öt évvel ezelőtti jelöltje ezúttal függetlenként indul, az LMP külső támogatásával. Kovács Attila a Mi Hazánk jelöltje lesz, Imre Dezsőt pedig a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Néppárt indítja polgármesterjelöltnek. 

Nagy átrendeződések várhatók a képviselő-testületekben is

A polgármesterjelölti verseny mellett érdemes egy pillantást vetni a képviselőjelöltekre is. Budapesten minden kerület tízezer lakos feletti, így mindenhol egyéni körzetekben választanak képviselőket, a legtöbbet a III. és a XI. kerületben, ahol százezer feletti a választásra jogosultak száma, 16-16 egyéni képviselőt választanak majd. A legkevesebb számú képviselőt (8), az I., V., és a XXIII. kerületben választják majd. 

Sok kerületben, bár a Magyar Kétfarkú utyapárt nem állított polgármesterjelöltet, képviselőjelölteket indít, sőt például a XXII. kerületben egy jelenleg még baloldali összefogás színeiben politizáló egyéni képviselő (Kóber György) is a Magyar Kétfarkú Kutyapárt színeiben indul újra. A XII. kerületben a DK indított jelölteket, habár polgármesterjelöltet a helyi előválasztás után nem állítottak. A VIII. kerületben is nagy átrendeződések voltak. A jelenleg Pikó András polgármestert támogató képviselők közül van olyan, aki függetlenként indul újra, és olyan is, aki nem indul az idei választáson. 

A Szolidaritás Mozgalom szerepe is érdekes, az egykori DK-s országgyűlési képviselő, Székely Sándor által vezetett párt ezúttal olyan jelölteket is indít, akik jelenleg még a baloldali összefogás színeiben politizálnak, és egyéni képviselők. A legtöbb kerületben a Helló Pesterzsébetiek nevű civil szervezettel, és a Lokálpatrióták7 nevű kezdeményezéssel indulnak együtt, ebben a formációban támogatják például Hunwald Györgyöt a VII. kerületben. Maga Székely Sándor egyébként Pesterzsébeten (XX. kerület) is indul egyéni képviselőjelöltként. 

Kreft-Horváth Márk - www.magyarnemzet.hu

 

Megjegyzések