Etarget -közép

Szegény, szegény Rudi bácsi

Rudi bácsi kis késéssel ugyan, de felült a sértődött konzervatívok vonatjára, ahol együtt zakatol többek között Jeszenszky Gézával, Bod Péter Ákossal, Mellár Tamással és Lukácsi Katával.
Rudi bácsi saját bevallása szerint 2015-ben sértődött meg a Fideszre.

Hogy pontosan miért, azt nem tudjuk, ugyanis nem látunk lényegi különbséget a Fidesz 2015 előtti és azt követő működésében, politikájában. Tőkés Rudolf mindenesetre behisztizett, és ennek apropóján rendkívül tanulságos interjút adott az Indexnek. A szöveget olvasva az volt az érzésünk, hogy egy mellőzött ember lázasan igyekszik megmagyarázni magának, miért is haragszik Orbán Viktorra. Az egész csak azért érdekes, mert vegytisztán mutatja, milyen tévutakra vezet, ha valakit a józan esze helyett a hiúsága irányít.
Az interjúból többek között megtudhatjuk, hogy Orbán Viktor a „mai napig nem érti az Egyesült Államokat”. Különös megállapítás, annak fényében, hogy az európai vezetők közül egyedül Orbán Viktor számított Donald Trump győzelmére a 2016. novemberi elnökválasztáson.
Külpolitikai bölcseletekből nincs hiány az interjúban. Rudi bácsi szerint egyrészt a magyar kormány Putyin pincsije, ami baj, viszont Merkel is az, de az rendben van. Annyira rendben, hogy Tőkés egyenesen azt javasolja, hogy tagozódjunk be a német birodalomba (vagyis legyünk a vazallus vazallusa), és ami még meghökkentőbb, szerinte az 1940-es évek elején is ezt kellett volna tennünk:
 „József Attila azt írta, „hogy mi ne legyünk német gyarmat”. Én meg azt mondom, hadd legyünk mégis inkább német gyarmat. Ennek a hintapolitikának megvannak a történelmi előzményei, de azzal Magyarország jól még nem járt.”
Érdekes gondolatmenet, és még érdekesebb, hogy az Index ennek teret enged. Érdeklődve várjuk a Mazsihisz reakcióit.
Rudi bácsi lesújtó véleménnyel van a magyar külpolitikáról, mint mondja: „A lengyeleknek ebben van egy 200 éves fórjuk, mindig jelen voltak, okosan politizáltak.” Lengyel testvéreinket nem megsértve, de a történelmi tények iránti kellő alázattal meg kell jegyeznünk, hogy annyira jól ment a lengyeleknek 200 éve, hogy épp akkor voltak túl Lengyelország harmadik felosztásán, amellyel eltörölték a 800 éves Lengyelországot Európa térképéről. És az még csak a harmadik felosztás volt, amit 1939-ben követett a negyedik. Rudi bácsi szerint ez a siker receptje.
Az interjúban felmerül Soros György neve is, akivel kapcsolatban a professzor úr a következő megállapítást teszi: „A Soros filantróp tevékenységét tisztelem, de nagyon nem szeretem, amit csinál.” Ennek a mondatnak egyszerűen semmi értelme. „Az ő pénzével nem lehet érdemben politikát befolyásolni.” – teszi hozzá Tőkés. Erről például a macedónok minden bizonnyal egészen másként vélekednek.
Természetesen nem maradhat el a migráns apológia sem: „Az a segítség, amit Amerikában migránsként kaptam, életre szóló élmény. Soha nem diszkrimináltak, mindig érdem szerint haladhattam előre. Igaz, dolgoztam is éjjel-nappal, hajtottam ész nélkül, hogy a legjobb egyetemeken tudjak teljesíteni.” – olvashatjuk az interjúban. Ehhez a magunk részéről csak annyit tudunk hozzátenni, hogy a most Európába érkező szír agysebészek is ész nélkül hajtanak, csak ők teherautóval a tömegbe.
Az interjú végére az volt az érzésünk, hogy az Index valami agyafúrt módon arra tesz kísérletet, hogy romba döntse Tőkés Rudolf reputációját. Ha tényleg ez volt a cél, akkor sikerült. Jó mulatság, férfi munka volt.
Lánczi Tamás - http://mozgasterblog.hu

Megjegyzések