Etarget -közép

Itt egy névtelen migránskártya, amellyel ingyenpénzt vehet fel a migráns

Névtelen bankkártyára bukkant a köztévé Boszniában. A kártya bal felső sarkában az uniós zászló, mellette az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) logója található.

Folyamatos a Velika Kladusához közeli illegális sátortábor felszámolása. Az M1 stábja is ott járt, és a sok szemét között ráakadtak arra, amiről már hetek óta beszélnek, azok a bizonyos UHNCR feliratú névtelen MasterCard-kártyák, amit az UNHCR bocsátott ki.
A chipet kitörte belőle valaki, már akkor sem volt meg, amikor a sárban megtalálták.
Az még nem állítható biztosan, hogy a kártya valódi, és valóban az ENSZ vagy az Európai Unió (EU) bocsátotta-e ki valamilyen bevándorlókat segítő program részeként. De az biztos, hogy első ránézésre nagyon hasonlít a hivatalos migránskártyákhoz.
A balkáni sajtó írt róla először néhány hete, hogy névtelen bankkártyákat találtak illegális bevándorlóknál. Az EU, az ENSZ és a kártyákat kibocsátó cég sem cáfolta, hogy valóban léteznek ilyen kártyák. Szerintük a névtelen kártyákat Görögországban kapják, és kizárólag ott használhatják a menedékkérők. Szerintük a program jó, a magyar kormány szerint viszont a névtelen kártyák segíthetik a terroristákat, és fenyegetik az európai emberek biztonságát. Később kiderült: ezeket a kártyákat az ENSZ és az Európai Bizottság (EB) adja a migránsoknak, egy humanitárius programban már 2017 óta, így az is biztossá vált:
Brüsszel EU-s közpénzmilliókat éget el a Balkánon.
A bankkártyákat az amerikai MasterCard bocsátja ki. Az M1 megkeresésére azt írták, ezzel a humanitárius segélyszervezetek munkáját szeretnék segíteni. Illetve az is kiderült, hogy a MasterCard humanitárius programjait Soros György 500 millió dollárral támogatta.
Az EB időközben közölte azt is: havi 48 ezer forintnyi összeget utalnak ezekre a kártyákra.
Arról viszont nincs konszenzus, hogy mennyi migránskártyát adtak ki eddig. Az ENSZ szerint 85 ezret, az EB viszont "csak" huszonötezerről tud.
Nagy Gábor - www.888.hu

Megjegyzések