Etarget -közép

Kormánypárti söprés, ellenzéki takarodó

A második negyedév hozta a választást és a politikai földcsuszamlást: rekordrészvétel mellett szerzett kétharmados többséget a parlamentben a Fidesz-KDNP. Ebbe – majdnem – minden ellenzéki vezető belebukott.

Győztesek

Az idei esztendő áprilisát egy darabig nem felejtjük el és nemcsak azért, mert országgyűlési választásokat rendeztek, hanem azért sem, mert elképesztő eredmény született. De haladjunk sorban, mert még a kampány is tartogatott csodákat, hiszen Vágó István szerint olyan a helyzet, mint a Rákosi-rendszerben. Márki-Zay Péter megidézte Biszku Béla elég ijesztő szellemét. Mondjuk a műkedvelőt, új szocialista barátja Tóbiás József gyorsan helyretette. Közben a Jobbik annyira forgolódott, hogy össze-vissza beszélt migráns-ügyben. Szerencsére Karácsony Gergely sem maradt csendben, ő például a rezsicsökkentésnek esett neki.
Aztán eljött április 8-a és a Fidesz-KDNP kétharmados sikere, ami bebizonyította, hogy a nép egy kicsit sem hülye és Márki-Zay korábbi szlogenjével élve azt is, hogy valóban a víz az úr. Az ellenzéknél elkezdték keresni a kudarc okait is. Ők végig azt hitték, hogy a magas választási részvétel nekik jó, fájdalmas pofon lett a vége.
Április végét írtuk, amikor elkezdődött az új kormány megalakítása. Az ellenzéknek nem volt jobb ötlete, így Istenhite miatt kötöttek bele Kásler Miklósba. A parlament alakulóülésének napjára élőláncot szerveztek az ellenzékiek az Országház köré – nem sikerült. A kormány tíz minisztériummal meg is alakult és Orbán Viktort választotta miniszterelnöknek, aki azonnal sokkolta az ellenzéket, mert bejelentette, hogy 2030-ig tervez.

Bukottak még

Juhász Péter, aki azóta eltűnt a süllyesztőben anyázott még egy sort, majd szép csendben megszűnt a pártja, a Momentumnál meg úgy gondolták, hogy neki kellene menni a vidéknek. Az LMP-ben volt a legnagyobb a show: összeverekedtek a békepártiak… Hadházy Ákos a bukása kellős közepén a képviselői esküt sem tette le.  Aztán jött némi tüntetés, de ebből sem lett semmi, ellenben megkezdődött az ellenzék leváltása.
A választási kudarcba Gyurcsány Ferenc kivételével minden ellenzéki pártvezér belebukott. Az MSZP-nél még a szakadás is szóba került. Amúgy is volt bajuk a szociknak, hiszen a listavezetőjük Karácsony Gergely nem ment be a parlamentbe, helyette Kocsis-Cake Olívió, afrikai felmenőkkel rendelkező politikus lett a ház tagja. Aztán a pártnál előbb bejelentették, hogy Kunhalmi Ágnes mégsem akar elnök lenni, majd megválasztották Tóth Bertalant.
 A bukás nem kerülhette el Vona Gábort sem, akit a Jobbiknál botrányos körülmények között váltott Sneider Tamás. A pártban el is kezdődtek a kizárások: előbb Duró Dóra, majd Toroczkai László került körön kívülre.

Ügyesek

Hátborzongató ügy volt, amikor Lakatos Béla, Ács település polgármestere veréssel fenyegette meg a helyi pedagógusokat – legalább belebukott.
Hihetetlennek tűnt sokáig, de április elején letartóztatták Gyárfás Tamást korábbi médiavállalkozót, az úszószövetség leváltott elnökét. A Fenyő-gyilkosság miatt vitték el és részletes vallomást is tett.
A választást követő napokban megszűnt a Magyar Nemzet és a Lánchíd Rádió is, majd a Heti Válasz nyomtatott kiadásától is el kellett búcsúzni – később az online felülettől is.

Kecskés István - https://aktualis.blogstar.hu

 

 

 

Megjegyzések

  1. Egy komolyabb, magyar érdekből fogant, hitelesebb (talán még aktuálisabb is) bejegyzésre többen reagáltak volna. De így, - ha kell a kihívás, - utoljára a gyurcsány(i) időkban volt benne részem, magam vállalom. Ezt érdek, /"harag és részrehajlás nélkül"/ felvállalom !

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése