Etarget -közép

Szánalmas főpolgármester-jelölti vita

A nagy pofára esés...
Lezajlott az első főpolgármester-jelölti vita vasárnap délután a párbeszédes Karácsony Gergely és az MSZP-s Horváth Csaba részvételével. Valójában az egész leginkább egy kínos beszélgetés volt, ahol a felek nem mertek összeveszni, viszont egyetérteni sem illett mindenben, ezért inkább olyan tudományos-fantasztikus regényekről beszéltek, amelyekben ingyen van a bérlet, minden akadálymentes, végtelenbe nyúlnak a metróvonalak, a társadalomba visszavezetett hajléktalanok pedig az érintetlen Városliget mamutfenyői között piknikeznek azokkal, akik lerakták az autót a város szélén és elektromos busszal utaztak tovább. 


Horváth azzal kezdte beszédét, hogy a NER-t csak erővel lehet legyőzni, ennek érdekében pedig együtt akar dolgozni Karácsonnyal, ha úgy alakul, hogy nyer. A szent szövetség ígéretét Karácsony Gergely is megerősítette, így már az elején zavarossá vált, hogy mi szükség erre az egészre, ha a jelöltek nagyjából ugyanazt gondolják, és mindenki mindenkivel együtt fog majd dolgozni. Ez persze részletkérdés, nyilvánvalóan féltek attól, hogy túl nagy vita legyen köztük, és ezzel esetleg elriasztják a lehetséges szavazókat. Karácsony Gergely attól is tartózkodott, hogy már most felszólítsa Orbán Viktort, hogy őt jelölje ki a főpolgármesteri székbe, bár elmondta, a kormány 2022-ben meg fog bukni, és az lesz a legnagyobb esélyes az új kormány megalakítására, aki Budapestet idén megnyeri.
Horváth egyébként valamivel hitelesebbnek tűnt már az elején, tekintettel arra, hogy ő az MSZP EP-listáján sem lesz rajta, és csak erre a pozícióra hajt, míg Karácsonynak a miniszterelnök-jelöltség után ez csupán némi maradéknak tűnik. De ha ez sem sikerül, ott van még az EP, és ha az sem, akkor akár influenszernek is elmehet még. 
Karácsony Gergely bevezető beszéde elején az érzelmekre akart hatni és kifejtette, ő nem “igazi” budapesti, vagyis “nem beleszületett, hanem beleszeretett a városba”, “ahol tiszta a levegő”, amivel azt akarta sugallni, hogy a városban is tiszta levegőt akar belélegezni, és ezért kell rá szavazni. Az egész kicsit hasonlít ahhoz, hogy Varju László is Újpesten képviseli a DK-t, miközben a Rózsadombon lakik. 
Budapest azoké a kismamáké, akik cipelik a babakocsit, mert nem akadálymentes a metró. 
– fejtette ki, de valószínűleg nem gondolta át, hogy miért is van a babakocsikon kerék. 
Karácsony jelszava egyébként az, hogy “egy mindenkiért, mindenki Budapestért”, amin biztosan sokat gondolkozott. 
Horváth Csaba nem érzelgősködött, rögtön belevágott a kemény politikába, és már az első percekben azzal robbantott, hogy szerinte a NER háborút folytat Budapest ellen, és semmilyen körülmények között nem fogna össze senkivel, aki a jelenlegi rendszer része. Lefordítjuk: nem feltétlenül a szakértelem és a város érdeke az elsődleges cél, hanem Tarlós leváltása. A politikus épp csak azt nem állította, hogy Orbán Viktor a Citadelláról személyesen ágyúzza a várost, bár nem kizárt, hogy ez az ő fejében valóban így is néz ki. 

Hatalmas erők csaptak össze

Horváth Csaba egyébként kifejtette, hogy ő egy igazi budapestit látna szívesen a főpolgármesteri székben, viszont Karácsony Gergely ugyebár nem “igazi” budapesti, szóval ezt a pillanatot lehet akár a vita kezdetének, és egyben csúcspontjának is nevezni. Egyébként az is forró helyzet volt, amikor Vitézy Dávid személye kapcsán nem értettek egyet: Karácsony szerint a legrosszabb dolog, ami a közösségi közlekedéssel történt az a Vitézy leváltása, Horváth azonban görcsösen ragaszkodott korábbi kijelentéséhez, mely szerint senkivel nem lehet szóba állni, akinek köze van ehhez a rendszerhez. Azért voltak persze még meredek pillanatok, ilyen volt, amikor Horváth megjegyezte, olyan, mintha Karácsony elolvasta volna a programját, és amit felidézett eddig, az egyezik az ő programjával. Karácsony erre azzal reagált, hogy elkezdte olvasni a programot, de nem fejezte be, mert voltak benne olyan részek, melyek mintha 2010-ben íródtak volna.
Bohózatba illő volt, hogy a legélesebb helyzetben először Karácsony Gergelynek romlott el a mikrofonja, így a vitát moderáló Szőllősi Györgyiét volt kénytelen használni, később pedig Horváth Csabáé is elnémult, amivel lehet, hogy valójában a technikusok is megüzenték: ők is ellenzéki összefogást és középre tolódást akarnak. 

Ingyen bérlet, teleportkapu, végtelen lőszer…

Ahogy az lenni szokott, mindkét politikus egy jobb világot ígért, az ötleteik pedig kétségtelenül megvalósíthatóak lennének, ha a várost szivárványszínű szeretettel táplálkozó csillámpónik laknák, a való világ azonban ismét a háttérbe szorult a testes víziók mögött: Horváth Csaba például olyan városról beszélt, amelynek útjai a felszín alatt mennek (metró?), Karácsony Gergely pedig annak örülne nagyon, ha az éves BKK-bérletet részletekben is ki lehetne fizetni. Lehet, szólni kellett volna neki, hogy havi bérlet is létezik?
Horváth Csaba ezt kicsit máshogy gondolja, szerinte minden évben kétezer budapesti meghal a rossz levegő miatt. 
Nekem ez a legfontosabb, hogy ez a környezetvédelmi terhelés megszűnjön. 
– mondta, majd megígérte, hogy minden buszt elektromos buszra cserél majd. 
Ez egyébként semmi ahhoz az ígéretéhez képest, mely szerint mindent akadálymentesíteni fog, és ehhez mindössze 10 évre lesz szüksége. 
BKK ügyben Karácsony Gergely is megmutatta milyen tájékozott. Kifejtette, a legtöbb budapesti azért nem száll fel a buszra, villamosra, mert nem elég tiszták, és az egyik legnagyobb gond szerinte az, hogy a metróvonalak nem elég hosszúak.
A legfantasztikusabb gondolat kétségtelenül az a projekt amelynek keretein belül a Városháza elöl eltűnne a parkoló, a területre (vagy az épületbe magába, ez nem derült ki) odaköltözhetnének az olyan civil szervezetek, mint a Transparency International, akiknek a szíve együtt dobban a budapestiekével. Az ötletet Karácsony Gergely jegyzi, aki éjfél után a légiforgalmat is betiltaná, valószínűleg Puzsér sétálós ötletét továbbfejlesztve.
Karácsony Gergely egyébként több ponton tévedett, ami a valóságot illeti, azt mondta például, hogy a Városligetet azért építik be, mert Orbán Viktor a Várba költözött. Ezzel kapcsolatban még azt is elmondta, hogy a Városligetben ő ugyan nem épít majd semmit.
Éles helyzet volt még a hajléktalankérdésről folytatott “vita”. Horváth szerint olyan ellátórendszer kell, ami megakadályozza, hogy ez emberek az utcára kerüljenek, a már utcán lévőket mentorokkal kellene visszakísérni a társadalomba, és állítólag végeztek egy kutatást, amely bebizonyította, hogy az utcán élők 80 százaléka újra integrálható. Valószínűleg arra is így jöttek rá, hogy a Föld banán alakú. 
A vita után Gy. Németh Erzsébetet és Székely Sándor kommentálták az eseményeket. Gy. Németh szerint itt most már biztosan “Lesz egy Tarlósverő  és új fővárost hoz el nekünk”, Székely pedig arról beszélt, hogy az utcai tiltakozásokat fenn kell tartani, és az EP-választás lesz “az első alkalom, amikor egy jó nagy gyomrost lehet bevinni ennek a rendszernek”.
A vasárnapi vitát sajnos újabbak követik még januárban és februárban.
Vezető kép: Horváth Péter Gyula/PS
Dezse Balázs - www.pestisracok.hu 


Megjegyzések

  1. Ezt a szánalmas demagóg szöveget még azok a 10 éves gyerekek sem veszik be , akik látták az Oroszlánkirályt !! " Èlhetö " meg "emberi" Budapestet vizionálnak ??? Mi ez a hülye duma ??? Budapest nem élhetö , nem emberi ?? Minden osztrák ismerösöm csak non plus ultrában beszél Budapeströl , akik mostanában oda látogattak , ott töltötték szabadságukat !! A világ összes nagyvárosának a problémája a sok autó által okozott szmog , de ez ügyben Tarlós István abszolut partner a környezetvédelemmel !! Karácsony , Zuglót már tönkretette , de még vannak ambiciói !! Kész röhely ! :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése