Etarget -közép

Fekete-Győr titkos fegyvere hülyeségeket beszét

 Ebből mi lesz?
A Momentumnak különösen értékes lenne egy EP-képviselői hely, a párt meg akarja dönteni a „narancsuralmat”, a világot pedig nem Budapestről kell megváltani. Többek között ezekről beszélt Donáth Anna interjúnkban.(szerk: www.mandiner.hu).

Hány képviselője lesz a Momentumnak Brüsszelben?
Nem szeretem a számháborút, főleg nem az utolsó héten. Azon vagyunk, hogy a lehető legtöbbet kihozzuk magunkból: ha ez egy képviselőt eredményez, akkor egyet, ha huszonegyet, azt se fogjuk visszautasítani. Mi nem a számokról beszélünk, hanem az emberekkel. Ez egy mozgósítási játék, meg kell értetnünk az emberekkel, hogy miért is fontos elmenni szavazni. Nyugodt a lelkiismeretem,
mi végigkampányoltuk az elmúlt időszakot.
A közvélemény-kutatások egy képviselőt valószínűsítenek. Mire mennek egy szál momentumossal az EP-ben?
Láttunk rá példát, hogy egy képviselő is hatalmas munkát végezhet. Eleve számos jogosítvánnyal rendelkezik: közintézményeket látogathat, iratbetekintése joga van. Ne felejtsük el, a Momentum itthon nem parlamenti párt, így különösen értékes lenne számunkra egy EP-képviselői hely, hogy megmutathassuk, mire vagyunk képesek politikai döntési pozícióban. Az előkészülteket mindenesetre megtettük: komoly munkát fektettünk a szövetségi hálózatunk kialakításába, testvérpárti kapcsolatok építésére. A kormányváltást ugyan Magyarországon kell véghezvinni, de nemzetközileg is fel kell készülnünk erre a helyzetre.
Bősz Anett nekünk még rendkívül optimistán nyilatkozott egy formálódó ellenzéki együttműködésről. Ha ez az EP-választásokra nem is jött össze, az önkormányzatira még megvalósulhat. Hol áll a Momentum a főpolgármester-jelöltségért folytatott ellenzéki harcban?
Nem álltunk be egyik jelölt mögé sem, de támogatjuk az ellenzéki előválasztást is. Annak nyertesét pedig akkor fogjuk támogatni, ha elképzeléseinket beépíti a programjába, főleg a lakhatási programrészünket.
Az előválasztásnak volt már egy fordulója, ott Karácsony Gergely nyert. Úgy tűnik, az ő egyetlen esélyes kihívója ellenzéki oldalon Puzsér Róbert lehet. Melyiküket látná szívesebben Budapest élén?
Jelenleg egyikőjük programjáról sem lehet sokat tudni.
Mi megalkottuk a saját víziónkat,
programunkat, és ezt fogjuk képviselni tűzön-vízen át.
Ugyanakkor ezzel nem zárják ki azt, hogy az MSZP-Párbeszéd-DK jelöltjét támogassák majd. Egy olyan jelöltet, amely mögött ott áll Gyurcsány Ferenc, ott állnak a számos fronton egyszer már megbukott szocialisták...
Nem tartom szerencsésnek, hogy konkrét személyekre hegyezzük ki a kérdést. Az önkormányzati választás tétje és súlyossága sokkal inkább abban jelenik meg, hogy képesek vagyunk-e valakivel megdönteni a Fidesz uralmát. Döntsék el az emberek, kit tartanak legalkalmasabbnak erre a feladatra. Budapesten kívül számos település van még, ahol hiteles jelölteket tudunk állítani, azokat a végsőkig támogatjuk. És szerencsére vannak ilyen jelöltjeink országszerte.
A Múzeum körúton üldögélünk most. Értelmezhető országos jelenléthez országos hálózat szükséges. Hogy áll a Momentum a körúton túl?
Nyolcvan olyan alapszervezetünk van, ami tagságában és lelkesedésében is erős, és élvezi a helyi közösség támogatását. Évekbe telik a teljes országos lefedettség elérése, ám ezt a munkát mi elkezdtük.. De hogy egy példával is megvilágítsam:
engem annyian soha nem ismertek meg még az utcán, mint az utóbbi időben vidéken,
akár a legkisebb településeken. Vagyis nem igaz, hogy minden településen mindenki fideszes lenne. Mi helyi hősöket keresünk, hiszen nem Budapestről kell megváltani a világot.
A teljes interjú ITT olvasható!
www.mandiner.hu



Megjegyzések