Etarget -közép

Csattanós válasz a svéd bírálatra

Nevetségessé tette magát a baloldali Heléne Fritzon, aki szerint nincs nő a magyar kormányban.
Újabb svéd baloldali politikus, ezúttal Heléne Fritzon szociáldemokrata EP-képviselő bírálta Magyarországot, hazánk stockholmi nagykövete, Müller Adrien pedig visszautasította a valótlan állításokat.

Fritzon az Aftonbladet múlt pénteki számában megjelent vendégpublicisztikájában írt a nők által – gyakran a munkahelyükön – elszenvedett zaklatás problémájáról, és egy új uniós direktíva, valamint reformok szükségességét hangsúlyozta. Az EP-képviselő kiemelten bírálta hazánkat, amiért szerinte csökkent a nők aránya a parlamentben, és nincs nő a kormányban. Kritizálta az Alaptörvényt is, amiért szerepel benne, hogy „a magzat életét a fogantatástól kezdve védelem illeti meg”. Kitért arra is, hogy az állam nem támogatja a gendertanulmányokat, ellenben „pénzt ad a nőknek, hogy több gyereket szüljenek”.
Müller Adrien szintén az Aftonbladetben válaszolt kedden, és rámutatott, Fritzon állításait már eleve az a tény hitelteleníti, hogy a kormánynak vannak női tagjai: Varga Judit igazságügyi miniszter és Bártfai-Mager Andrea tárca nélküli miniszter, nem is beszélve az államtitkárokról. Az sem igaz – folytatta Müller –, hogy a Fidesz hatalomra kerülése után harmadával csökkent volna a női képviselők aránya, épp ellenkezőleg, 2010 óta folyamatosan emelkedik. Emlékeztetett arra is, hogy huszonegy EP-képviselőnk közül is nyolc nő. „Magyarországon a nők ugyanolyan szabadon választhatnak politikai karriert, mint Svédországban” – tette hozzá. A magyar családtámogatással kapcsolatos megjegyzésekre Müller azt írta, Fritzon láthatóan nem érti az akcióterv lényegét, jobb lett volna, ha ebben a témában meg sem szólal. Az EP-képviselő egyébként nem az első, aki nekiment a családvédelmi akciótervnek, korábban párttársa, Annika Strandhäll egyenesen a náci Németországra asszociált róla.
Varga Judit csütörtökön a Twitteren úgy reagált Fritzonnak: női miniszterként nem tudja osztani az aggodalmát, hogy nincsenek nők a kormányban. Az EP-képviselőt többek között a Nyheter Idag jobboldali portál is pellengérre állította, amiért álhíreket terjeszt.
Őry Mariann - www.magyarhirlap.hu

Megjegyzések