Etarget -közép

Cseh Katka hatalmas bakot lőtt

 Nagyon nagy arca van a kis "hölgynek"
A héten megkezdődött a munka az Európai Parlament Ipari, Kutatási és Energiaügyi Bizottságában is, ahol rögtön Magyarországról is szó esett – sajnos ezúttal rossz példaként hivatkoztak ránk. 
 
„Minden EU tagállam kötelessége, hogy Nemzeti Energia- és Klímatervet készítsen, amelyben vállalásokat tesz arra, hogy 2030-ra az ország energiapolitikája közelítsen a közösen meghatározott uniós klímacélokhoz. Magyarország esetében mindez leegyszerűsítve azt jelenti, hogy »zöldíteni« kell az energiapolitikát, azaz nagyobb teret kell biztosítani a megújuló energiaforrásoknak, miközben csökkentjük az üvegházhatású gázok kibocsátását és a fosszilis energiahordozók és származékaik felhasználását.
Mivel Magyarországon sajnos egyelőre nem adottak az infrastrukturális és technikai feltételek ahhoz, hogy az uniós minimumot 2030-ra teljesíteni tudjuk, nagyon alacsony célszámokat várt el tőlünk az Európai Bizottság. Energiaügyekben tapasztalt EP-képviselő kollégáim értetlenkedve fogadták, hogy a magyar kormány által benyújtott előzetes tervezet azonban még ezeket az alacsony elvárásokat is alulmúlja. Ami a megújuló energiaforrásokat illeti, a magyar terv több, mint 12%-kal marad el az EU-s céloktól, miközben 2015-höz (!) képest alig csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását, a kőolajtermékek felhasználását pedig másfélszeresére növeli. A klímakatasztrófa hajnalán azonban ennél sokkal felelősségteljesebb politikára van szükség!
Az Európai Bizottság diplomatikusan, ám annál határozottabban kritizálta a magyar tervezetet, sokkal ambiciózusabb célszámokat követelve. Az energiaügyekért is felelős Európai Parlamenti bizottság tagjaként én azért fogok dolgozni, hogy az energiahatékonyság és a megújuló energiaforrások hatékony felhasználása ne csak a legfejlettebb társadalmak kiváltsága legyen. A tiszta levegő, az élhető környezet, illetve az energiabiztonság Magyarországon is mindenkinek jár!”
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Megjegyzések