Etarget -közép

Tamás Gáspár Miklós csúnyán nekiment Orbánnak

TGM nem kíván csevegni „Magyarország egyeduralkodójával”.

Portrécikket közölt a német Spiegel a 71 éves Tamás Gáspár Miklósról. A filozófus a magyar közállapotokról és saját pozíciójáról is beszélt a lapnak.
A Spiegel portrécikke beszámol arról: meglátogatták a 71 éves Tamás Gáspár Miklóst budapesti belvárosi kis lakásában, ahol dolgozószobájában telepakolt könyvszekrények és könyvrakások tucatjai veszik körbe a szivarozó filozófust. TGM arról beszél, hogy Orbán meghívta őt egy kávéra, de nem ment el. „Átgondoltam, hogy a meghívást elfogadjam-e vagy sem. Végül azt gondoltam: ő tudja, mit gondolok róla. És akkor egyszerűen Magyarország egyeduralkodójával csevegjek? Nem.”
A német lap TGM-et úgy mutatja be, mint a magyar nyilvánosság egyik kitűnő személyiségét, filozófust, egykori antikommunista rendszerkritikust és liberális-konzervatív politikust, aki ma radikális baloldali és marxista nézeteket vall, és aki ma legenda státuszban van Magyarországon, és még mindig tüntetéseken vesz részt.
TGM a lap portréja szerint vehemensen ír Orbán „etnonacionalista, reakciós, szélsőjobboldali egyszemélyes államáról".
Ugyanakkor kritikusan ír az ellenzék hiányosságairól vagy a független médiáról is, méghozzá öv alatti ütések nélkül,
ami miatt tisztelik őt a „gyűlölettel teli" magyar nyilvánosságban. 
A Spiegel beszámol TGM erdélyi gyökereiről, romániai ellenzéki tevékenységéről, majd Budapestre való költözéséről, ahol folytatta rendszerkritikus működését.
A lap arról is ír, hogy TGM már 2000-ben, az egyik első értelmiségiként írt a „postfasizmusról", mely során a modern, demokratikus társadalmak szakítanak a felvilágosodás univerzalista elveivel; és a Spiegel szerint ez történik Magyarországon 2010 óta.
A Spiegel szerint TGM egyre sötétebb képet alkot Magyarországról és Európáról:
„A társadalmaink manapság valahogy a gyökértelenség, a barbarizmus és a hanyatlás között állnak"; mondja a filozófus, aki szerint a putyini, erdogani vagy orbáni jellegű rendszerek még évekig vagy évtizedekig működni fognak.
A lap arról is ír: TGM a 2011-es elbocsátása óta szegényes körülmények között él, ami méltatlan helyzet, de Magyarországon senkit nem zavart, és ami sokat elmond az ország politikai kultúrájáról. A filozófus múlt év óta kapja meg törvény szerinti nyugdíját, ami szerény egzisztenciát biztosít neki. A Spiegel felteszi a kérdést: vajon gondolt-e arra, hogy személyesen kérjen Orbántól segítséget? "Természetesen nem" – válaszol TGM, úgy folytatva: „Biztos vagyok abban, hogy teljesítette volna a kérésemet, de ha kértem volna tőle valamit, hogyan néznék tükörbe?"
***
Fénykép: Földházi Árpád

Megjegyzések

  1. Néhány filozófus nagy problémája, hogy úgy gondolja, megtalálta a "bölcsek kövét", pedig dehogy!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. én meg meg forditanám ikább orbán me nem akar öneltárgyalni no így a helyes

      Törlés
  2. Az ilyen tetvek miatt volt a Holokauszt!!!

    VálaszTörlés
  3. "....vehemensen ír Orbán „etnonacionalista, reakciós, szélsőjobboldali egyszemélyes államáról"."
    Ekkora marhaságot!
    A mai "művészet" nagyrészt arról szól, hogy ki tud mindenkit megdöbbentő, megbotránykoztató, minél nagyobb baromságot "alkotni", amilyet még más nem tudott kitalálni. A fenti "találmány" is ilyen a filozófia területén.
    De O.V. még támogatná is őt, annak ellenére, hogy egy diktátor, aki mindent csak magának akar, stb.

    VálaszTörlés
  4. te szerencsétlen vàradi -romaniai- :migràns sôpredék!, ahelyet hogy FENEKÈN csókolnád azt aki még tûri pofàtlan kirohanàsaidat , te bûszkén interjukat -jukat- fröcskölsz mint filifozus holmi nàci gazembereknek!,ha haverod akkor vid a nàcik fôldjére és ott ugatéroz! ,a pofàdrol lesûlhetne a bôr -aljas vagy és pofàtlan,pont olyan a tartàsod mint annak idején ott ahol születtél! szégyeld magad te filfilozus !

    VálaszTörlés
  5. TGM! Tényleg egy fogalom. Pontosan olyan, mint filozófus kolléganője Heller Ágnes volt. Mindkettő megátalkodott marxista, kommunista politikus. Teljesen egybe hangzóan Orbán zsarnokságát és az ország fasizálódását vizionálják. Mindketten elsősorban külföldre juttatják ki írásaikat, nyilván a kapott honorárium miatt. Itthon semmit, vagy csak filléreket kapnának a vegzáló ellenzéki sajtótól. Az, hogy ezt megtehetik (megtehették) pontosan az ellenkezőjét bizonyítja annak amit állítanak. Egyébként biztos vagyok abban, hogy rendesen folyósítják a neki járó nyugdíjat, beleszámítva Erdélyben töltött munkás éveit is. Ami pedig Orbán gesztusát- a tevékenységét elismerő meghívást - illeti nem fogadhatta el, mert akkor kénytelen lett volna elismerni Orbán teljesítményét. Ezt pedig nem akarja megtenni, szemben Orbánnal, aki a különböző látásmód ellenére ezzel a meghívással is kimutatta a munkássága iránti tiszteletét. Már csak egy kérdést kellene tisztázni. Ki is ássa az árkokat? Ki akarja minden áron megosztani a nemzetet? TGM! Most én is azt mondom, ne nézz a tükörbe!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése