Etarget -közép

A Jobbik és a Momentum lila dzsekis násza

Szégyen!
Ha Jakab Pétert hallgatjuk, akkor óhatatlanul felmerül az, hogy miképp is fog a Momentum és a Jobbik együttműködni, ha Európa új politikai törésvonala éppen e két párt között válik a legmélyebbé.
 
„Mert mondjuk ki: a Jobbik mint (elméletileg) lokálpatrióta és papíron szuverenista értékrendet követő közösség, minden színeváltozása, balra tolódása ellenére sem tud kompatibilissé válni a momentumosok kozmopolitizmusával. Igaz ugyan, hogy mindkét mozgalomra áll, hogy generációs pártként indult (ma már ez megváltozott), hogy egyik sem volt még kormányon (vagy kormánykoalícióban) és mindkettő az »elmúlt harminc évvel« szemben határozza meg önmagát. Ahogy az is – az utóbbi faktum ellenére –, hogy mégis minden fintorgás nélkül csaptak bele a bukott miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc tenyerébe, és együtt feszültek vállvetve (és vélhetően feszülnek majd a jövőben is) a szocialista párttal, azaz a volt kommunisták örököseivel együtt a kormánypártoknak.
A Jobbik újdonsült elnöke az első sajtótájékoztatóján sikeresen előadta az »okos leány« népmeséjének kulcsjelenetét, a »hoztam ajándékot, meg nem is« kezdetű részt, amikor azt mondta, hogy Gyurcsány Ferenccel elképzelhetetlennek tartja az együttműködést, mert megosztó, nem pedig integráló személy, de a Demokratikus Koalícióval együtt kell működni. Másképpen: az egyéni körzetekben – 2022-ben – az ellenzéknek egy jelölttel kell elindulnia a kormánypárti potentát ellenében (azaz össze kell fognia valamennyi „valamirevaló pártnak” ebben a kérdésben), de csupán »ügyek mentén« lehet elképzelhető az országos politikai együttműködés –esetleg közös lista felállítása.
Nos, az »ügyek mentén való együttműködés« az olyan, mint amikor az egyszeri ember egy örömlánnyal csalja meg feleségét, majd azzal magyarázza tettét, hogy nem jelent neki az érzelmileg semmit, de az asszony ezt – ha nehezen is – fogadja el, tudniillik ettől még odaadó férj marad, és nem hagyja el családját. Ráadásul így legalább kielégülést lel egy olyan helyen, ahol ez nem jár azzal a veszéllyel, hogy ő maga adja be a válókeresetet. Azaz nem lesz szerelmes a hetérába, marad otthon ezek után is, ami még mindig jobb, mintha egy »normális« nővel csalná meg, és »elszerelmesedne«. Zárójel bezárva.”
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Megjegyzések