Etarget -közép

Videón a kedd hajnali migránstámadás

Migránsok próbáltak áttörni Röszkénél, lövések is dördültek.
A Belügyminisztérium által tartott keddi sajtótájékoztatón elhangzott: 5 óra 20 perckor Röszke 2 közúti határátkelőhelynek először a bal- majd a jobbszárnyán próbáltak meg erőszakosan, csoportosan próbáltak meg bejutni illegális migránsok az ország területére –ismertette Papp Károly, a Belügyminisztérium közbiztonsági főigazgatója. A rendőrök az első betörési kísérletet sikeresen megakadályozták.

Nem vártak sokáig a második betörési kísérlettel
Tíz perccel később, 5 óra 30 perckor mintegy 60-70 fős illegális migránscsoport kísérelt meg bejutni Magyarország területére. A felszólításokra nem reagáltak. Egy biztonsági őr ekkor három figyelmeztető lövést adott le, amire megtorpantak és a többségük visszafordult Szerbia irányába. Néhányan szétszóródtak a határ területén, ennek érdekében a csongrádi rendőrök oldal és mélységi zárást hajtott végre, ami jelenleg is tart, tehát – mint azt Papp Károly elmondta – innen senki sem juthat ki.
Az esetről videót is nyilvánosságra hoztak:

Az altábornagy azt is közölte továbbá a Hír TV szerint, hogy Csongrád és Bács-Kiskun megyében hat helyszínen 71 fő kísérelt meg bejutni Magyarország területére. Papp Károly bejelentette, utasította a büntetés-végrehajtás országos parancsnokát, hogy a rendőrséggel együttműködve kezdjék meg a teljes magyar-szerb határszakaszon az ideiglenes biztonsági határzár ellenőrzését, ahol szükséges, ott a megerősítését is.
Korábban még csak egy csoport próbált betörni
A rendőrség honlapján korábban azt közölte, hogy egy nagyobb migránscsoport 2020. január 28-án 5 óra 30 perc körül a Röszke Közúti Határátkelőhely két oldalán közel, egy időben próbált meg jogellenesen az ország területére bejutni. Az akkor még zárva lévő határátkelőhelyen szolgálatot teljesítő fegyveres biztonsági őr ezt észlelte, és a határátlépés megakadályozása végett három figyelmeztető lövést adott le.
A jelzésére a helyszínre irányított több járőrt a bevetésirányítást, akik körülbelül 60 fő bejövetelét akadályozták meg. 4 főt magyar területen sikerült feltartóztatni. Mint írják, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság a közlemény szerint továbbra is területzárást alkalmaz. Azt is közölték, a röszkei határátkelőhely jelenleg nem üzemel.
Nem sokkal kilenc óra előtt az M1 tudósítója helyszíni bejelentkezésében elmondta, hogy a korábbi közléssel ellentétben még pár főt keres a rendőrség abból a két migránscsoportból, amely megpróbált áttörni a határátkelőnél. Az M1 információi szerint összesen 70-en próbáltak bejutni. Az M1-en elhangzott: minden bizonnyal szervezett akció történt..
Az M1 helyszíni tudósítója arról is beszámolt előzőleg, hogy a rendőrök a környéken ellenőrzőpontokat állítottak fel, és minden járművet megállítanak, mert a migránsok a „szélrózsa minden irányába” szétfutottak.
Elemző: Lehetett számítani erre
A migránsok tisztában vannak azzal, hogy egyedül nincs esélyük átjutni a déli határon, ezért próbálkoznak tömegesen – mondta Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője kedd reggel az M1 aktuális csatornán.
Arra a kérdésre, hogy lehetett-e erre számítani, úgy felelt, igen, hiszen a tél ellenére nagyon intenzíven érkeznek illegális bevándorlók a déli határra. Ráadásul felkészültek, hiszen mobilalkalmazások, szórólapok segítik az útjukat – tette hozzá. „Tehát nagy valószínűséggel ezek a bevándorlók sem úgy érkeztek ide, hogy azt sem tudják, hogy hol vannak (...), hanem felmerül a gyanú, hogy ezeket a migránsokat felkészítették” – fogalmazott.
A Belügyminisztérium azt közölte a délelőtt folyamán, hogy összehívták a migrációs munkacsoport soron kívüli ülését. Ezen Orbán Viktor miniszterelnök is részt vett a kormányfő sajtófőnökének közlése alapján. Az ülés után sajtótájékoztatót tartottak.
(Police.hu, MTI, M1, Hír TV)
www.mandiner.hu


Megjegyzések