Etarget -közép

Veszélyes zöldségek

Németország a saját kárán már tanulja, hogy hova vezet a kormányzatilag felvállalt atomellenes zöld populizmus, aminek itthoni szószólója Kocsis-Cake, Karácsony Gergely és a magukat zöldnek nevező politikustársaik.

Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd képviselője legutóbbi véleményemre írt Facebook-bejegyzése arról tanúskodik, találva érzi magát. A Párbeszéd politikusa és társai folyamatosan azt próbálják elhitetni az emberekkel, hogy a fejlett országok lemondanak az atomenergiáról, hiszen az drága, veszélyes és klímavédelmi szerepe is megkérdőjelezhető. Mindeközben csökkenő hazai villamosenergia-fogyasztásról álmodoznak. A valóság ezzel szemben az, hogy a világ egyre több országa fordul az atomerőművek felé, hiszen azok jelentős fejlesztése nélkül elbuknánk a klímavédelmi harcot. A Paks II. Atomerőmű a teljes életciklusa alatt profitot fog termelni, a beüzemelését követően pedig évente 17 millió tonna szén-dioxid-kibocsátás lesz elkerülhető. Hazánkban 2040-ig nem villamosenergia-igény csökkenéssel, hanem jelentős növekedéssel kell majd számolnunk.
Atomenergetikai szakértőként súlyos problémának tartom, hogy Kocsis-Cake és atomellenes társai energetikai, atomenergetikai kérdésekben évek óta  próbálják félrevezetni a hazai közvéleményt, üres szólamokat, komolytalan zöld tanulmányokat és feltevéseket ismételgetve. Ezek a politikusok a mai napig nem értik, hogy a felelős, nemzeti érdekeket szolgáló energiapolitikai döntések meghozatala alapvetően szakmai kérdés, ahol nincs helye gazdasági, önös és/vagy idegen politikai és egyéb érdekek által vezérelt hangulatkeltésnek.
Kocsis-Cake Olivio láthatóan nem tud mit kezdeni a szakmai érvekkel, ezért a személyemet támadva próbálja elterelni a figyelmet arról, hogy az M1-es interjúja során sikerült magát fájdalmasan a sarokba szorítania, ezzel is alátámasztva azt, hogy a Paks II. projekt ellenzőinek nincsenek szakmailag megalapozott alternatívát jelentő elképzelései az energiapolitikáról.
Mérnökként és független szakértőként a munkám során a szakmai meggyőződésemen és a nemzeti érdekeinken kívül semmi más nem  befolyásol. Kocsis-Cake Olivio, vagy a többi atomenergiát ellenző politikus olvasatában lehetnék akár az amerikai, a kínai, a finn vagy éppen az ausztrál kormány (atom)lobbistája is, hiszen  folyamatosan figyelem az egyes országok energiapolitikáját és írok is róluk.
Kocsis-Cake legújabb Facebook-bejegyzésével kapcsolatos véleményemet atomenergetikai szakértőként ezért most sem rejtem a véka alá.

Még mindig a kibocsátások bűvöletében…

A képviselő úr a bejegyzésében ezt írja:
„…Ha tisztességesen számolnak, akkor az atomerőmű szén-dioxid-kibocsátása megközelíti a gázerőművekét…” (…) „az IPCC (az ENSZ klímaügyi kormányközi tudományos testülete) dokumentumaiból nem derül ki, hogy mennyi is az atomenergia karbonlábnyoma.”
Nos, akkor vegyük csak át még egyszer. A valóság az, hogy az IPCC dokumentumaiból, például az említett tanulmányból pontosan kiderül, hogy az atomerőművek fajlagos szén dioxid egyenérték kibocsátása (középértéke) a teljes életciklusra(!) csak 12 g/kWh, a szél- és naperőműveké 11-48, a gázerőműveké pedig 490 g/kWh.
A teljes életciklus azt jelenti, hogy egy adott erőműtípus esetében a bányászat, a kitermelés, az üzemanyaggyártás, a szállítás, az erőmű működése, lebontása és a keletkezett hulladékok kezelése során jelentkező összes üvegházhatású gáz kibocsátást számításba veszik.
A képviselő úr biztos lehet abban, hogy az IPCC-nél dolgozó szakemberek „tisztességesen számolnak”. A Párbeszéd politikusa továbbra is félrevezeti az embereket, hiszen az atomerőművek 12 g/kWh-s kibocsátási értéke közelében sincs a gázerőművek 490 grammos értékéhez, negyvenszeres a különbség! A történeti hűség kedvéért megjegyzem, hogy az IPCC pontos magyar megnevezése Éghajlatváltozási Kormányközi Testület. Érdemes azt is megjegyezni, hogy Kocsis-Cake ezzel szemben egyetlen állítását alátámasztó tanulmányra sem hivatkozik… Nem meri felfedni a forrásait?

A független Energiaklub?

Kocsis-Cake Olivio bejegyzésében ezt is írja:
Az Energiaklub egy független magyar intézmény, amely évtizedek óta vizsgálja az energiatermelést és -felhasználást, tévedés, hogy osztrák érdekeket figyelembe vevő szervezet lenne.”
Mindez ismételten azt jelenti, hogy Kocsis-Cake országgyűlési képviselőként továbbra is azt az Energiaklubot védi, amely szervezetről a pénzügyi beszámolója alapján feketén-fehéren kiderült, hogy például egy osztrák minisztérium azért támogatja, hogy Paks II ellen további jogi eljárásokat indítsanak.
A beszámolóból az is kiderül, hogy az Energiaklub az osztrák államtól további pénzeket is kapott más, atomellenes tevékenység finanszírozására. A támogatók között ott van az Open Society Institute, a német Grassroots Foundation és a szintén német Urgewald e.V Bewgungstiftung is…
Nem gondolom, hogy ennyi külföldi célzott támogatás után – amelyek a hazai szuverén energiapolitikai döntéseket kérdőjelezik meg és támadják – az Energiaklub független magyar intézmény lenne.

A klímavédelem alapvető pillérei: atom és megújuló

Képviselő úr szerint évtizedekkel le vagyok maradva, mert egy 2009-es országgyűlési döntésre hivatkozom és azóta nagyot változott a világ… Nos, úgy tűnik, hogy valójában ismételten Kocsis-Cake Olivio van lemaradva, hiszen a világon felelősen gondolkodó és az adott nemzeti érdekeknek megfelelő döntéseket hozó politikusok, valamint a hozzáértő szakemberek és szakmai szervezetek mást mondanak. A globális klímavédelmi célok elérése érdekében az atomerőművek és a megújuló energiaforrások növekvő részarányára van szükség, a fosszilis részarány radikális csökkentése mellett.
Nézzünk egy példát! A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) 2019 novemberében publikálta a World Energy Outlook 2019 című kiadványt, amelynek Fenntartható Fejlődés Forgatókönyve szintén azt mondja, hogy a klímavédelmi célok elérése érdekében az összes alacsony szén-dioxid kibocsátású technológia fejlesztésének felgyorsulására van szükség. Mindez azt jelenti, hogy a megújuló energiaforrások mellett az atomenergia részaránya is szignifikáns növekedést mutat. Az atomerőművek 2018. évi globális, közel 2700 TWh termelése 2040-re mintegy 4400 TWh-ra növekedhet. Úgy tűnik, hogy képviselő úr például ezzel a tanulmánnyal sem találkozott.
A teljes cikk itt olvasható el.
Hárfás Zsolt - www.demokrata.hu

Megjegyzések

  1. soros seggét nyaló ,politikai kurva !
    Azt nem említti hogy Németország az energiája több mint 40% át az elmúlt év tizedben Franciaországtól vásárolta mit atomerőművekben állítottak elő !
    Napjainkban gazdasági érdekből -illegális migrók támogatása- szén tűzelésű erőműveket nyitnak újra , mit külszíni fejtésből nyernek ! Erről mélyen hallgat a kívül zöld belül vér vörös muzsik csürhe !

    VálaszTörlés
  2. Your Affiliate Money Printing Machine is ready -

    Plus, making profit with it is as easy as 1---2---3!

    Here's how it all works...

    STEP 1. Tell the system what affiliate products the system will push
    STEP 2. Add some PUSH BUTTON TRAFFIC (it takes JUST 2 minutes)
    STEP 3. Watch the system grow your list and upsell your affiliate products all on it's own!

    Are you ready to make money automatically???

    Your MONEY MAKING affiliate solution is RIGHT HERE

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése