Etarget -közép

A 444 véletlenül igazat ír: megmagyarázták a kutatás hátterét

 Márki-Zay kikészült!

Hatalmas felháborodást keltett a baloldalon a 444-en a napokban megjelent közvélemény-kutatás. Az ellenzéki politikusok hiteltelennek minősítették a felmérés eredményét, de még a Telex is számonkérte testvér-portálját. A Soros-blog mai cikkében megmagyarázta a vitatott közvélemény-kutatás hátterét.

A 444 csütörtöki cikke arról szólt, hogy milyen típusú munka folyik az új, összellenzéki kampányközpontban, ennek mik a nehézségei, és a választók miért látnak oly keveset mindebből. Mint írják, hogy bemutassák a hangulatot, közölték, hogy a cikk megjelenése előtt egy nappal milyen mérési adatokkal szembesültek az összefogás pártjai.

Igen, azokkal, amik oda voltak írva. Igen, ezt ők maguk rendelték, egy prezentáció keretében ismerkedtek meg velük a pártok delegáltjai, akik az anyagot aggódva küldték tovább a vezető testületeiknek. A kutatásnak vannak gazdái, kiderül belőle, hogy milyen mintán, hány embert és hogyan kérdeztek, és van jelzett hibahatára is


 

– írja a 444, hozzátéve: a cikkük szempontjából az volt a fontos, hogy láthatóvá tegyék, mi foglalkoztatja az ellenzéket, hiszen erről szólt alapvetően az írás. Többek között azt látták, hogy a Fidesz támogatottsága növekszik. Ezért néhány érdekes adatot megosztottak ebből az egyébként 69 oldalas, sok témát feldolgozó dokumentumból. Ez az első olyan mérés, amiről úgy tudják, hogy már az új kampányközpont rendelte, és a hét közepén ezek a számok foglalkoztatták az ellenzéki politikusokat. Ezek ismeretében kellett azon gondolkodniuk, hogyan adjanak lendületet a kampánynak, amelynek néhány problémáját részletesebben is bemutattuk. Kitérnek arra is, hogy lesznek még további mérések, más módszerekkel is, de ezen a héten ezeket a számokat ismerték és vitatták meg a pártok. Úgy tűnik, végül arra jutottak, hogy ez nem volt jó mérés, vagy nem pont úgy volt jó, ahogy eljutott a politikusokhoz, majd rendelnek újakat, igazítják tovább.

A portál kitért Márki-Zay Péter Szabadeurópának adott interjújára is, amelyben a baloldali miniszterelnök-jelölt azt mondta a megjelent számokról, hogy “nem hiszi el”, mert “ezek nyers adatok”, illetve további módszertani problémákat is felvetett a kutatással kapcsolatban. Lesz még kutatás, amiben jobban bízik. Hogy az adatok “nyersek”, arra a kutatók által leadott írott dokumentumban nincs utalás, de ettől még lehetnek azok. A 444 megkérdezte a készítőket, hogy nyersek-e, de titoktartási kötelezettségükre hivatkozva nem állt módjukban nyilatkozni.

A portál szerint ami ennél a metodológiai vitánál sokkal izgalmasabb, és az áprilisi választás szempontjából sokkal fontosabb, hogy az összefogás pártjai hogyan készülnek, milyen állapotban vannak. Alapvetően erről szólt a cikk is, és azóta megjelent erről cifrább, a lehető legkompetensebb helyről érkező nyilatkozat is. A miniszterelnök-jelölt a fent már idézett interjúban és egy szombati Facebook-posztjában is “belső árulókról” beszélt, akik meg akarják buktatni az összefogást, illetve le akarják őt cserélni egy másik miniszterelnök-jelöltre.

Aki az ellenzékért aggódik, annak lehet, hogy nem érdemes a sajtóra haragudnia, ha megírja, hogy éppen milyen számokkal, vitákkal, problémákkal foglalkoznak az oldal politikusai a kampányközpontban. Hiszen a vezetőjük szerint sincs minden a legnagyobb rendben

– teszi hozzá végül, kissé sértődötten a 444. A fentiek tekintetében beigazolódni látszik a gyanú, miszerint az összellenzék megelégelte Márki-Zay vállalhatatlan kijelentéseit, és el akarják távolítani a baloldal éléről, a első lövést pedig a Soros-blog adta le.

Már mínusz húszpontos a baloldal miniszterelnök-jelöltjének elutasítottsága, ami októberben még csupán mínusz öt pont volt – derül ki a Századvég legfrissebb, a decemberi közvélemény-kutatás szerint. Márki-Zay Péterről a megkérdezettek 36 százaléka nyilatkozott kedvezően és 56 százalék kedvezőtlenül. Ez az adatsor alátámasztja a baloldali koalíció kampánystábja által rendelt felmérés eredményét, ami 14 százalékos kormánypárti előnyt mutatott az egyesült ellenzéki listával szemben.

www.pestisracok.hu

Megjegyzések

  1. Ez a mzp agyilag zokni , és finoman fejeztem ki magam , ilyenek miatt záratta be a szemlő hegyi komcsi-náci keresztapa a Lipót mezei diliházat !!!!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése