Etarget -közép

Nézőpont: Továbbra is vezet a Fidesz, csökken a kis pártok támogatottsága

A baloldali szavazók bizonytalanságának Márki-Zay Péter lehet az oka

Egy „most vasárnap” tartott országgyűlési választáson az aktív szavazók 49 százaléka a Fideszre voksolna, s csak 41 százalékuk szavazna a baloldali közös listára – derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb felméréséből. 

A március 16. és 21. között elvégzett közvélemény-kutatás eredményei szerint a Fidesz szavazótáborának mindössze négy százaléka tekinthető bizonytalannak, míg ugyanez az arány a baloldal esetén 41 százalékos. Az intézet úgy véli: az utóbbi adat Márki-Zay Péter népszerűtlenségével magyarázható. 

Ennek oka, hogy a kutatás szerint a baloldali szavazótábornak kicsit több mint fele (56 százalék) felelt Márki-Zay Péter nevével arra a kérdésre, hogy „Ön inkább azt szeretné, hogy Márki-Zay Péter legyen Magyarország miniszterelnöke, vagy azt, hogy Orbán Viktor?”, ami jól jelzi, hogy a baloldali kormányfőjelöltjének nincs felhajtóereje a szavazatmaximáláshoz.


 

A kutatási eredmények alapján a Nézőpont Intézet emellett egy szokatlan választási viselkedési magatartást azonosított, miszerint megjelentek az „ingázó” szavazók is. A magatartás az aktív szavazók 5 százalékánál érhető tetten. 

Mint kiderült, az orosz–ukrán háború kifejezetten a kis pártok támogatottságára hatott negatívan: 

a Magyar Kétfarkú Kutya Párt továbbra is az aktív szavazók 3 százalékára, a Mi Hazánk viszont már csak 2 százalékukra számíthatna. 

Amennyiben tehát a két kis párt nem tud jelentős mennyiségű szavazót megszólítani az ingázók közül, úgy nem valószínű, hogy bejutnak az Országgyűlésbe – rögzíti a közlemény. 

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök hagyományos évértékelő beszéde után a Várkert Bazárban 2019-ben (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

www.magarnemzet.hu

 

Megjegyzések