Etarget -közép

Milák Kristóf újra világbajnok, megvan a 100. magyar vb-érem!

Csoda a Duna Arénában! Bravó Kristóf!

Nem számít, hogy nem volt ott Caeleb Dressel, nem számít, hogy nem ment ötven másodperc alá. Az egyetlen dolog,a mi számít, hogy Milák Kristóf magabiztos versenyzéssel megnyerte a 100 méteres pillangóúszás döntőjét a Duna Arénában pénteken.

Ezzel immáron kétszeres aranyérmes a hazai vb-n, és megszerezte Magyarország 100. dobogós helyezését a vizes vb-k történetében. 

Alig több mint húsz perc volt hátra a pénteki úszódöntők kezdetéig, a versenyzők a szokásos bemelegítés vége felé jártak. Milák Kristóf akárcsak az elmúlt napokban, ezúttal is a legszélső sávban, rajtpróbával zárta a ráhangolódást.


 

Egyszerre érkezett a rajtkőhöz egyik riválisával, Noe Ponttival. Ugyanolyan fürdőnadrágot viseltek, Milák nem jött zavarba, ehelyett a tőle megszokott lazasággal rámutatott a sajátjára, majd Ponttiéra, aztán felállt a rajtkőre, fejest ugrott és néhány karcsapással maga mögött hagyta a svájcit.

Milák apró, spontán, csibész gesztusa előrevetítette, hogy mi vár a telt házas Duna Aréna közönségére – s mi vár Ponttiékra a medencében. 

A 22 éves magyar klasszis a csütörtöki előfutamok után elmondta, hogy soha nem készült annyit a 100 pillangóra, mint idén, de még mindig nem érzi a magáénak. Na persze, kétszázon olimpiai bajnok, immáron kétszeres világbajnok, és kedden megjavította a saját világcsúcsát.

Ehhez képest a rövidebb távon „csak” ezüstjei voltak világméretű mezőnyben. 2017-ben, az előző budapesti vb-n 17 évesen lett második, tavaly a tokiói olimpián már klasszisként, aki előtt a legendás Michael Phelps is megemelte a kalapját.

A két ezüstben az volt a közös, hogy mindkétszer Caeleb Dressel végzett Milák előtt az első helyen, és a 22 éves magyar nagyon készült a visszavágóra. Csakhogy az meghiúsult, mivel az amerikai sztár meg nem erősített hírek szerint mentális gondok miatt váratlanul visszalépett a budapesti vb-től annak a kellős közepén.

Milákot – ahogy megígérte – ez nem foglalkoztatta. Toronymagas aranyesélyes volt Dressel hiányában, hiszen a mezőnyben egyedül neki volt 50 másodpercen belüli egyéni legjobbja, de ez nem zavarta meg.

Arany a 100. magyar érem

Ötvennél az első helyen fordult, és végig magabiztosan vezetve, 50,14 másodperces idővel szerezte meg az aranyérmet, amely Magyarország történetének 100. dobogós helyezése (minden sportágat beleértve) a vizes világbajnokságok történetében.

Milák másodszor lett világbajnok Budapesten, csak ez számít, a 49-ces idő elmaradása senkit sem érdekel – legfeljebb Milák Kristófot.

Felfoghatatlanul kevés hiányzott Szabónak

Párizs csak két év múlva lesz, mármint az olimpia a francia fővárosban. Szabó Szebasztián folyton azt hajtogatta, hogy az 50 gyorssal hosszabb távon számol, elsősorban a következő ötkarikás játékokon szeretne robbantani benne.

Aztán a szám csütörtöki előfutamában egyéni csúcsot döntött, majd az elődöntőben tovább faragta a legjobbját (21,81). A hetedik idővel került be a döntőbe, amelyből ugyancsak hiányzott a címvédő Dressel.

A trón üresen maradt, és nyolcan pályáztak rá abban a számban, amelyben századok döntenek és bármi megtörténhet. Köztük Szabó Szebasztián.

A győzelem a brit Benjamin Proud és az amerikai Michael Andrew között dőlt el az előbbi javára, mögöttük viszont hárman szinte egyszerre csaptak a célba, s az egyikük az egyes pályán Szabó volt. Három század, felfoghatatlanul kevés hiányzott a bronzéremhez. Ennyivel előzte meg a magyar fiút a francia Maxime Grousset, és Szabó még kisebb különbséggel, egyetlen százados előnnyel lett negyedik a kanadai Joshua Liendo Edwards előtt.

Mondanunk sem kell, Szabó a 21,60-as idejével, a harmadik úszására harmadszor javította meg az egyéni csúcsát 50 gyorson. A következő célja az országos rekord megdöntése lehet, amelyet Takács Krisztián még a cápadresszes időkből tart a 2009-es római vb-n úszott 21,42-vel. Ez az idő Szabónak most érmet ért volna (csaknem ezüstöt), de Párizs még tényleg odébb van.

Vizes vb, úszás, pénteki bajnokok és magyar helyezettek:
Nők: 50 pillangó: 1. Sarah Sjöström (svéd, 24,95)
Férfiak: 50 gyors: 1. Benjamin Proud (brit, 21,32), 4. Szabó Szebasztián (21,60); 100 pillangó: 1. Milák Kristóf (50,14)

Borítókép: Milák Kristóf a Duna Aréna királya a budapesti vizes vb-n (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Szalay Attila -  www.magyarnemzet.hu

 

 

Megjegyzések