Etarget -közép

A készpénz megszűnése a láthatáron?

De ne legyünk már ilyen átkozottul és szánalmasan naivok, könyörgöm, mert nagyon megbánjuk!

A készpénz megszüntetése, s a digitális pénz átfogó bevezetése, a kizárólag kártyával való fizetés koncepciója már korántsem egy vízió, lázálom, hanem adott esetben a közeli valóság.

Miért mondom ezt?

Több jel mutat erre. De talán az egyik legfontosabb, hogy nemrégen a következőképpen nyilatkozott a bázeli székhelyű Bank of International Settlements (Nemzetközi Fizetések Bankja, BIS) vezérigazgatója, Agustin Carstens, aki kijelentette, hogy a most bevezetésre kerülő CBDC (központi banki digitális valuták) létrehozásával „abszolút technológiai ellenőrzésük” lesz mindenki személyes költései felett. Korábban azt is kijelentette, hogy elkerülhetetlen a digitális világvaluta bevezetése.


 

De miért fontos nekünk, hogy mit mond ez a bizonyos Carstens úr?

Nos, ehhez tudnunk kell, hogy a BIS nem más, mint az országok jegybankjainak jegybankja, másképpen szólva a jegybankok vezető bankja. Létrehozásában – ami 1930-ra tehető – kulcsszerepet játszottak a legnagyobb bankházak és bankárdinasztikák, talán nem kell megneveznem őket, hiszen a Rotschild-, Rockefeller, Warburg- stb. neveket mindenki ismeri.

A jegybankok jegybankjának működését bizonyos – dehogy bizonyos, egyértelmű! – titoktartás övezi, de azt muszáj tudnunk, hogy a BIS finoman szólva is hatással van a jegybankok működésére, és akkor tényleg nagyon óvatosan fogalmaztam.

Ami fontos fejlemény – és persze riasztó fejlemény –, hogy a Bloomberg Markets még a 2018-as jelentésében a következő megállapításokat tette: „Gárdaváltás történt a Nemzetközi Fizetések Bankjában, a kevéssé ismert szervezetben, amely a világ pénzügyi rendszerének középpontjában áll. Agustín Carstens, a mexikói központi bank korábbi vezetője december 1-jén Jaime Caruanát követte a vezérigazgatói poszton. Egy olyan intézmény irányítását veszi át, amely a globális technokrácia bástyájaként tűnik ki a növekvő átláthatóság és az elitekből való kiábrándultság korában.”

Carstens megjelenésével tehát új korszak vette kezdetét, amelynek végcélja láthatóan a készpénz végleges kivezetése a rendszerből. A folyamat sajnos már előrehaladott. Jelenleg nagyjából 90 központi bank – köztük az Európai Központi Bank és a Federal Reserve – kísérletezik a CBDC bevezetésével, vagy annak különböző szakaszaiban van. Ezen túlmenően ezek a CBDC-barát központi bankok magukban foglalják az összes G20 gazdaságot. És együtt a globális GDP több mint 90 százalékát képviselik.

Az USA szerepe ebben az összefüggésben is megkerülhetetlen. Ezért aggasztó, hogy még tavaly, március 9-én a Biden-adminisztráció végrehajtó rendeletet (EO) adott ki, amelyben több szövetségi ügynökséget is megbízott azzal, hogy tanulmányozza a digitális valutákat, és keresse meg azok szabályozásának módjait. Az EO nagy része a blokklánc alapú kriptovalutákra összpontosít, mint például a bitcoin és az ethereum.

Az EO-n belül azonban Biden a szövetségi kormányt és a Federal Reserve-t is utasítja egy lehetséges új amerikai fizetőeszköz, a CBDC – esetleg egy digitális dollár – alapjainak lefektetésére.

Ezen túlmenően, közismert tény, hogy Bill Gates teljes mellszélességgel törekszik a CBDC általános bevezetésére és a készpénz megszüntetésére, s ebben olyan „szerény” partnerei vannak, mint a VISA, a Mastercard, a Nemzetközi Valutaalap (IMF)…

De persze nyilván sokan felteszik a kérdést: vajon miért baj az, hogy megszűnik a készpénz, nem csörög a zsebünkben, helyette mindent kártyával intézhetünk, sőt, talán már a bőrünk alá is beültethetünk egy chipet, amellyel akár majd fizetni is tudunk? Hát nem ez a „modern” világ? Nem erre kell törekedni? Nem ez lenne a kényelmes?

A válasz az: ha feltételezhetnénk a Carlstensekről, Bill Gatesekről, Soros Györgyökről, az IMF-ről, a világ bankárdinasztiáiról, a Rotschildokról, a Morgenekről, Larry Finkekről és nem utolsó sorban Klaus Schwabról, hogy nekünk, egyszerű embereknek csak és kizárólag jót akarnak, a digitális pénzzel és a chipekkel csak és kizárólag a mi kényelmünket és jólétünket akarnák szolgálni, nos, akkor igen, kiváló dolog lehetne a CBDC.

De ne legyünk már ilyen átkozottul és szánalmasan naivok, könyörgöm, mert nagyon megbánjuk!

Helyette minden eszközzel küzdjünk a készpénzünk védelméért, mert ez az utolsó garanciája a szabadságunknak!

Borítókép: illusztráció (Fotó: Pexels)

Fricz Tamás

www.magyarnemzet.hu

Megjegyzések