Etarget -közép

Botrányt robbantott ki a fekete Kleopátra Egyiptomban

 Egyre többen tiltakoznak a streamingszolgáltató új műsora ellen.

A Netflix Kleopátráról szóló sorozata hatalmas felháborodást váltott ki Egyiptomban, több befolyásos személy is tiltakozni kezdett az ország történelmének eltorzítása ellen. 

A Kleopátra, Egyiptom királynője című dokumentumsorozat múlt héten megjelent előzetese sokkolta az egyiptomiakat, mivel a fáraót fekete bőrű színész alakítja − számolt be BBC. Egy egyiptomi ügyvéd az előzetes megjelenése után panaszt nyújtott be, amelyben azzal vádolja a Netflixet, hogy a fáraó ilyesfajta ábrázolásával el akarják törölni az egyiptomi identitást és kultúrát.

Az ügyvéd azt követeli az ügyészségtől, hogy tegye meg a szükséges jogi intézkedéseket és blokkolja az egyiptomiak Netflixhez való hozzáférését.


 

A férfi azt állítja, hogy a sorozat olyan képanyagokat és információkat tartalmaz, amelyek sértik az egyiptomi médiatörvényeket, és azzal vádolta a Netflixet, hogy az afrocentrikus gondolkodást próbálja népszerűsíteni, amely az egyiptomi identitás eltorzítására és eltörlésére irányuló szlogeneket tartalmaz.

A panasz benyújtásával egy időben pedig az egyik vezető egyiptomi régész megerősítette, hogy Kleopátra biztosan nem volt fekete, mi több, a fennmaradt információk szerint világos volt a bőrszine.

Záhi Havássz neves egyiptológus és volt miniszter az egyik egyiptomi napilapnak nyilatkozva azt mondta, hogy a fekete fáraóról szóló történet hamis. Az egyiptológus kifejtette, hogy Kleopátra görög volt, ami azt jelenti, hogy a bőrszínének is világosnak kellett lennie.

A Netflix megpróbál zavart kelteni azzal, hogy hamis és megtévesztő tényeket terjeszt, miszerint az egyiptomi civilizáció alapjait a feketéknek köszönhetjük

− tette hozzá, és felszólította az egyiptomiakat, hogy lépjenek fel a streamingóriás ellen.

Az egyiptológus szerint egyébként Egyiptom egyetlen ismert fekete bőrű uralkodói a 25. dinasztia (Kr. e. 747–656) kusita királyai voltak.

A Kleopátrát alakító színésznő, Adele James a felháborodásra válaszul Twitter-bejegyzésében azt írta, hogy akinek nem tetszik a szereposztás, az ne nézze a műsort.

A sorozat producere és narrátora, Jada Pinkett Smith − Will Smith felesége −, a botrány kapcsán arról beszélt: „nem gyakran látunk vagy hallunk történeteket fekete királynőkről, és ez nagyon fontos volt számomra, a lányom és a közösségem számára is. Szükség van az ilyen történetekre”.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Shutterstock)

www.magyarnemzet.hu

 

 

 

Megjegyzések