Etarget -közép

Egy friss Michael Schumacher-interjú kiborította Németországot

„Világszenzáció! Az első interjú”. 

Ezekkel a csalogató hívószavakkal és Michael Schumacher címlapfotójával jelent meg Németországban a Die Aktuelle bulvármagazin, amely azt a látszatot keltette, mintha exkluzív interjút készített volna a hétszeres Formula–1-es világbajnok legendával, aki a 2013-as súlyos síbalesete óta a nyilvánosságtól teljesen elzártan él, s nincs pontos információ az egészségügyi állapotáról. Az interjú hamis volt, amiből óriási botrány kerekedett.

Hihetetlenül etikátlan húzást engedett meg magának a német magazin, amely a címlapján egyértelműen azt a látszatot keltette, mintha Michael Schumacher valóban friss interjút adott volna a lapnak. Ha így történt volna, az tényleg világszenzáció, csakhogy a valóság másról szólt. Mint kiderült, a Die Aktuelle egy olyan interjút használt fel, amelyben Schumacher nevében a mesterséges intelligencia adta a válaszokat. Tehát egy teljesen hamis cikk készült.


 

Ez bármilyen interjúalany esetében rendkívül felháborító lenne, de Schumacher esetében ez hatványozottan igaz, hiszen amióta 2013 decemberében síbaleset érte és súlyos fejsérülést szenvedett, kizárólag másodkézből szivárgott ki nagyon kevés információ az állapotáról, így nem lehet tudni biztosan, hogy mennyire a maga ura, vagy egyáltalán mennyit érzékel a körülötte zajló világból. Schumacher rajongóinak milliói világszerte ki vannak éhezve minden hírmorzsára, ami kedvencükről érkezik – pláne egy exkluzív interjúra a bajnokkal…

Az április 15-én megjelent Die Aktuelle tehát túl messzire ment, amikor átverte a rajongókat.

A cikk kérdéseket és válaszokat tartalmaz, mint egy szokványos interjúban. Többek között az alábbi idézeteket adják Michael Schumacher szájába:

„Az életem teljesen megváltozott. A feleségem és a gyermekeim áldás voltak számomra, nélkülük nem tudtam volna megtenni.”

„Csapatom segítségével újra fel tudok állni egyedül, sőt lassan sétálok is néhány lépést. Persze lehet, hogy soha nem lesz olyan, mint a sérülésem előtt, de ez nem akadályoz meg abban, hogy harcoljak tovább.”

„A lányom a hobbiját munkává változtatta, a fiam pedig nagyon ügyesen követte a nyomdokaimat.” (Schumacher lánya, Gina-Maria westernlovasként versenyez, fia, Mick pedig tavaly és tavalyelőtt az F1-ben indult.)

Az interjú válaszait azonban, mint azt a cikkben a Die Aktuelle is elismeri, valójában nem Michael Schumacher adta, hanem a mesterséges intelligencia, és azon morfondíroznak, hogyan adhatott egy gép ilyen valósághű válaszokat, honnan szedte az információkat. Az igazán fontos kérdés azonban az, hogy kinek jutott eszébe ez a szörnyű átverés és ki engedélyezte. Ezt ugyanis nem lehet a mesterséges intelligenciára kenni… 

Borítókép: Michael Schumacher valójában nem adott interjút (Fotó: AFP/Orlando Kissner)

www.magyarnemzet.hu

 

 

Megjegyzések