Etarget -közép

Kiakadtak a fővárosi kutyások a méhlegelők helyén kialakuló toklászmezők miatt

 A Karácsony-féle „zöldítés” nemcsak csúnya, de veszélyes is.

„Felháborító, hogy lassan sehol sem lehet végigmenni úgy a kutyával a városban, hogy ne toklásztengerbe ütközzön az ember. 

Szinte minden kutyafuttató vagy kutyának kijelölt terület toklászerdő. 

Nonszensz, hogy a budai felső rakparton, a Halász utca környékén sem lehet úgy végigsétálni, hogy ne full toklász legyen a kutya. Azon a rakparton, ahol pár éve még alig volt toklász” – mondta a Metropolnak egy budapesti lakos, míg egy másik arra panaszkodott, hogy ezek a területek nem méhlegelők, mindössze arról van szó, hogy az önkormányzat elhanyagolta a területet. – Nem tudom, hogy pénz- vagy emberhiány a gond, de valamit tehetne a főváros, mert ez így biztos tarthatatlan – vélte.  


 

De nemcsak a budai kerületekben, hanem a pesti oldal kertvárosias részein, például Zuglóban is panaszkodnak a kutyatulajdonosok a toklászmezők miatt.

A kaszálás elmaradása miatt Budapest-szerte tarthatatlanná kezd válni a helyzet. 

Mint arról a Magyar Nemzet is írt, hiába jelezte a lakosság számos kerületből, hogy elmaradt idén a fűkaszálás, és emiatt több helyen derékig ér a gyom, idén még több lett a méhlegelőnek fenntartott területek mérete. Az Énbudapestem.hu. tájékoztatása szerint az eredeti flóra meghagyásával a területek nagysága 2023-ban összesen 28,6 hektár lesz, ez körülbelül félhektárnyi növekedés a tavalyi évhez képest.

Régi trükk a méhlegelők kialakítása

Karácsony Gergely még zuglói polgármesterként találta fel a ritkább fűkaszálásra való trükköt, amikor több helyen táblákat helyezett el azzal a felirattal: Nem gaz, méhlegelő. Később főpolgármesterként Karácsony elindította a Vadvirágos Budapest programot. A kezdeményezés célja: a méheknek több lehetőségük legyen virágport gyűjteni a városi környezetben. Az úgynevezett Vadvirágos Budapest program lényege tehát, hogy hatalmas gaztenger és toklászmező fogadja az itt élőket, amelyek nemcsak csúnyák, de veszélyesek is lehetnek a kutyákra: a toklász ugyanis könnyedén belefúródhat a fülükbe, mancsukba, szemhéjukba vagy akár a fogínyükbe.

Borítókép: A hivatalosan kijelölt kutyafuttató helyet is ellepte a toklász (Fotó: Magyar Nemzet olvasói fotó)

www.magyarnemzet.hu 

 

 

Megjegyzések