Etarget -közép

Már a baloldalon is megunták Karácsony tétlenségét

 Ennyi volt Geri!

Úgy tűnik, nemcsak a fideszes kerületi vezetők, hanem az ellenzéki polgármesterek sem várnak a főpolgármester segítségére. Baranyi Krisztinának, Ferencváros vezetőjének például a saját önkormányzati kasszájából kell forrást találnia a közterületeik takarítására, a Belvárosban pedig már alig maradt olyan park, amelynek működtetését a fideszes polgármester, Szentgyörgyvölgyi Péter ne kérte volna át az V. kerülethez.

Sorra unják meg Karácsony Gergely tétlenségét az ellenzéki polgármesterek és végeznek el feladatokat a főváros helyett − hívta fel a figyelmet Facebook-posztjában a budapesti Fidesz. 


 

Soproni Tamás, a VI. kerület momentumos polgármestere például a zöldfelület rendezését vette át az Andrássy úton, mert 2020 ősze óta csak ígérgetéseket kapott ezzel kapcsolatban Karácsonyéktól. Baranyi Krisztinának, Ferencváros első emberének is a saját önkormányzati kasszájából kell forrást találnia a közterületeik takarítására. Horváth Csaba, Zugló polgármestere korábban a szemetesek leszerelése miatt kritizálta a főpolgármestert. Mint azt lapunk is megírta, Zugló polgármestere hibának nevezte a 2020-as tömeges kukaleszerelést, ami miatt a fővárost valósággal elöntötte a szemét.

Mint ismert, Karácsony Gergely „spórolási programja” alapján háromezer nyilvános szemetest tüntetett el a főváros közterületeiről. A XVIII. kerület baloldali vezetése is úgy döntött, nem vár tovább a fővárosra, önerőből újítja fel az Üllői utat. A DK-s polgármesternek, Szaniszló Sándornak a főpolgármester egyébként korábban megígérte, hogy az Üllői utat teljesen felújítják. Karácsony viszont nem tartotta szavát, ezért a XVIII. kerületi önkormányzat DK-s polgármestere átvette a fővárostól a feladatot – de így csak kisebb szakasz és annak is csak a felszíne újulhat meg. 

Ezek mellett a Déri Tibor, korábban momentumos, jelenleg független polgármester által vezetett Újpest Dunakeszivel fogott össze, hogy közösen finanszírozzák a Külső Szilágyi út végén lévő csomópont takarítását.

Lapunk beszámolt arról is, hogy Bese Ferenc független polgármester is felszólalt a külső kerületek igazságtalan forráselvonása miatt. Soroksár polgármestere úgy véli, hogy Budapest külső kerületei több forrást érdemelnek. A XXIII. kerületi polgármester Facebook-posztjában arra hívja fel a budapestiek figyelmét, hogy a város kerületei − különös tekintettel a külső kerületekre − az önkormányzatokat megillető bevételek megosztásánál lényegesen kevesebb forráshoz jutnak, mint a Karácsony Gergely által vezetett fővárosi önkormányzat.

 

Szerinte mindez annak ellenére történik, hogy a kerületi önkormányzatok jelentős feladatokat látnak el, elég, ha csak az egészségügyi alapellátás megszervezésére és működtetésére gondolunk. Hozzátette: a vállalkozások az esetlegesen felmerülő problémáikat illetően is – több esetben – a kerületi önkormányzatokhoz fordulnak. Ennek fényében Bese Ferenc polgármester a kerületek és a főváros közötti forrásmegosztás újragondolását javasolja.

A kormánypárti kerületekben is számos feladatot végeznek el a vezetők Karácsonyék helyett: az V. kerületben például már alig maradt olyan park, amelynek működtetését a fideszes polgármester, Szentgyörgyvölgyi Péter ne kérte volna át. A Hild téren lévő belvárosi játszótér például a fővárosi önkormányzat kezelésében teljes mértékben elhasználódott, ezért kezdeményezte és vette át 2021-ben az V. kerületi önkormányzat a terület kezelését.

Budapesten a külső kerületi részeket a budapesti útépítési programban újítják föl, amit Szatmáry Kristóf miniszteri biztosként vezet. Kovács Péterrel, a XVI. kerület fideszes polgármesterével együtt Szatmáry korábban nyilatkozta, hogy zavartalan a forgalom a Veres Péter út felújított szervizútján, ugyanis a budapesti útépítési programnak köszönhetően a teljes beruházást kormányzati forrásból tudták finanszírozni, ami ennél az útnál csaknem 160 millió forintot jelent. – Ismét a főváros helyett szállíttattuk el a lakossági veszélyes hulladékot – tájékoztatott korábban Horváth Tamás, Rákosmente fideszes polgármestere. Hozzátette: az önkormányzatnak az elszállítás 8,3 millió forintba került. A polgármester emlékeztetett, hogy a főváros vezetése a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. közszolgáltatási szerződéséből törölte a veszélyeshulladék-begyűjtési kötelezettséget, amit pedig a korábbi években díjmentesen elvégzett.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Móricz-Sabján Simon/Világgazdaság)

Harangozó Éva

www.magyarnemzet.hu

 

 

Megjegyzések