Etarget -közép

Orbán a frusztrált, vagy…?

 Az igazság az, hogy...

Szinte a teljes világsajtó beszámolt Orbán Viktor tusványosi beszédéről, amelyre a tényszerűség és az elismerés hangja volt jellemző. Csak a cseh miniszterelnök beszélt frusztrációról, mert Orbán megjegyezte, hogy Csehország a V4-ektől átáll a brüsszelita föderalisták oldalára. Azt azonban nem cáfolta, hogy így lenne.

p>

Ez tipikusan angolnastílus, amelynek nemcsak kígyómozgása ismert, hanem erőteljes alkalmazkodóképessége is. Fiala reakciójában hangsúlyozta, „Csehország szuverén állam, kormányom nemzeti érdekeinket védi. Önállóan döntünk arról, mit szorgalmazunk, támogatunk vagy mit akarunk megváltoztatni az Európai Unióban. Orbán máshoz volt szokva, mert Andrej Babis (az előző cseh kormányfő) európai politikájában tőle függött. Ilyen értelemben frusztrációja érthető”. Jellemző módon ezekkel a kétes értékű gondolatokkal nem maga állt a kamerák elé, hanem szóvivőjén keresztül üzent az újságíróknak.


 

Ám hogy valójában ki is frusztrált az Orbán–Fiala párbeszédben, arra a kormányfőhelyettes, belügyminiszter Vít Rakušan Twitteren közzétett szövege világít rá igazán. Ezt írta: „Az egyetlen változás, amelyen Csehország viszonya az Európai Unióhoz keresztülment az, hogy az opportunizmusról áttértünk a konstruktív, közös értékeken alapuló európai politikára. Egyszerűen már nem az az álláspontunk, hogy adjátok nekünk oda a támogatásainkat, az eszeteket meg hagyjátok meg magatoknak”.

Ugye közeledünk a kérdés helyes megválaszolásához, nevezetesen, hogy ki is a frusztrált.

Orbán ugyanis azt mondta: az európai föderalisták támadást intéztek a visegrádi négyek ellen, „az eredményt mindannyian látjuk: a csehek lényegében átálltak, Szlovákia billeg, csak a lengyelek és a magyarok tartanak ki”.

Ehhez képest Fiala továbbra is a nemzeti érdekek szolgálatáról beszél, és szuverén államként írja le Csehországot. Helyettese, a belügyminiszter viszont már változásról ír. Sőt, kijelenti, hogy eddig a nemzeti érdekek szolgálata – szavai szerint – opportunizmus volt. Amikor azt mondja, hogy áttértek a konstruktív, közös értékeken alapuló európai politikára, azzal azt mondja, amit Brüsszel, hogy támogatják a migrációt, az LMBTQ-t és a háborút. Ez jelenti ugyanis az Unióban a konstruktív, közös értékek szolgálatát. Nem az, ami az ország polgárai számára előnyös.

Sőt! Azt is elismeri, hogy a változtatásuk arra is kiterjed, hogy kéretik mellőzni az okoskodást, azaz a nemzeti érdekek képviseletét. Ha „otthon hagyják az eszüket”, akkor nem lesz baj. Kéretik úgy táncolni, ahogy az unió fütyül, nyilván, ahogy ők most, a változás után teszik. Akkor ők megkapják a pénzüket, és közösen ellenségeskedhetnek például Magyarországgal és Lengyelországgal szemben a jogállamiság álruhájába öltözve.

Az igazság az, hogy aki ilyen horpadt jellemmel rendelkezik, az inkább érezheti magát frusztráltnak, mint a nemzet érdekeit valóságosan képviselő Orbán Viktor.

Egyébiránt már cseh kormányfő önjellemzése is különös. A Wikipédia szerint értékrendileg konzervatívnak, társadalmi és gazdasági szempontból liberálisnak vallja magát. Ezt nevezik fából vaskarikának. Ha valaki konzervatív, akkor konzervatív társadalmi és gazdaságpolitikát folytat, nem liberálisat. Magyarán első az ország, az ott élő emberek érdeke. Aki pedig liberális, az a mai nyugati felfogás szerint föderalista – ide állt át Csehország –, azaz az uniót nem a tagállamok szövetségeként, hanem birodalmi alapon működtetve képzeli el, lényegében választás nélküli vezérkarral.

Valószínűleg persze más is frusztrált lenne, ha kiderülne, hogy a király meztelen. Amíg meg nem választják, addig konzervatívnak, emberközpontúnak mutatja magát, miután beült a bársonyszékbe liberális lesz, és a maistreammel menetel egy csapatban, szemben a választóival.

Bebizonyítva, hogy nem lát az orránál tovább.

Orbán Viktor Tusványoson megjegyezte, tárgyalt az új román miniszterelnökkel, aki éppen huszadik román hivatali partnere.

Ajánljuk Petr Fiala miniszterelnök figyelmébe a 2024-ben esedékes európai parlamenti választást és az azt követő hatalmi pozíció-újraosztást. Mint Orbán mondta, „egy számunkra kedvezőbb egyensúlyi helyzet lesz Európában”.

Hogy ez a már most is frusztrált Fiala úr számára is kedvezőbb lesz-e, azt majd meglátjuk.

A szerző szerkesztő

Horváth K. József - www.magyarhirlap.hu

Megjegyzések