Etarget -közép

Így vesznek Mercedest az oroszok szankciók idején

 Nyilvánosságra került egy titkos interjú!

Augusztus 29-én egy interjút hozott nyilvánosságra a német Welt online portál, amelyet Robin Brooks amerikai közgazdásszal készített. Brooks ebben rámutatott, hogy a Nyugat által Oroszország ellen meghozott szankciókat harmadik országokon keresztül kerülik meg. A luxusautónak számító Mercedes S osztályú limuzinokat például kerülő úton, Kirgizisztánon keresztül tudják megvásárolni az oroszok – írta a Világgazdaság.


 

Az amerikai közgazdász szerint kétféle árutípus jut el harmadik országokon keresztül Oroszországba.p>

Az egyik a háborúhoz szükséges áruk és technológiák, a másik pedig az autók, illetve az okostelefonok, amelyeket Nyugaton gyártanak, és külföldön, különösen a minőségük miatt, népszerűnek számítanak. Érdekesség, hogy Brooks az utóbbiak esetében tapasztal nagyobb problémákat. Ezeket vagy Georgiába vagy Kazahsztánba exportálják, majd az ottani vállalatok szállítják be őket Oroszországba.

Mint ismert, az EU júniusban fogadta el a 11. szankciós csomagot, amelynek célja éppen az Oroszországba irányuló, harmadik országokon keresztül történő nyugati export leállítása volt.

– Az elfogadott csomag értelmében Brüsszel kivételes esetben akár szankciókat is meghozhat azok ellen az országok ellen, amelyek nem tudják indokolni, hogy egy bizonyos áruval folytatott kereskedelmük milyen okból nőtt meg. Ennek a monitorozására azonban az egyes vállalatok nem képesek, hanem csak maga az állam – mutatott rá az interjúban Brooks.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)
 

Megjegyzések