Etarget -közép

Tucker Carlson, a szabad Amerika hangja

 A konzervatív vélményvezér...

A hazafiként megfogalmazott véleményét a közösségi média által több száz millió emberhez eljuttató Tucker Carlsonra azért figyelnek sokan, mert sokkal őszintébben beszél, mint bárki más – mondta Lánczi Tamás politológus a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában az MTI beszámolója szerint.
Lánczi Tamást annak kapcsán kérdezték, hogy a neves amerikai médiaszemélyiség, befolyásos amerikai konzervatív politikai kommentátor a napokban interjút adott a Mandiner hetilapnak.
 Arra a kérdésre, hogy az amerikai közéleti szereplőnek mekkora hatása lehet az Egyesült Államok közvéleményére, a politológus azt mondta: Carlson eredetileg egy közkedvelt újságíró, aki azért rendkívül népszerű az Egyesült Államokban, mert „sokkal őszintébben beszél, mint bárki más”. Hozzáfűzte: éppen ez az őszinteség lett sok a médiának, ezért igyekeztek leszámolni Carlsonnal Amerikában, ám nem számoltak azzal, hogy ő a „második nyilvánosság”, a közösségi média segítségével még annál is sokkal több emberhez fog eljutni, mint a Fox News amerikai hírcsatorna, korábbi munkahelye révén.


 

Konzervatív vélményvezér

Lánczi Tamás szerint az a vélemény, amit Carlson képvisel, tulajdonképpen olyan, mint a „szabad Amerika hangja”, mert ő maga is úgy gondolja: napjainkban az amerikai közvéleményben, nyilvánosságban, médiában, politikában csak az a fősodor jelenhet meg, amit Washington diktál, az alternatív véleményeket pedig igyekeznek elnyomni.

Kiemelte, hogy Tucker Carlson ma már nem újságíró, hanem annál sokkal több: egy komoly politikai véleményvezér, aki „lassan abba a magasságba emelkedik”, ahol a korábbi elnök, Donald Trump van, hiszen arra a „néptribunusi szerepre”, amelyet magáénak vall, nagyon sokan vevők az Egyesült Államokban.
Lánczi Tamás közölte: a médiaszemélyiség kemény és megalapozott kritikát gyakorol az amerikai politikára nézve. – Elmélete szerint a két nagy párt felosztotta az amerikai politikai teret, kartellbe szerveződött, emiatt pedig a demokratikus akaratképzés lehetősége korlátozottá vált. Szerinte egy szűk kör dönti el, hogy mi fog történni, a választók pedig igazából mindegy, hogy melyik oldalra szavaznak – mondta Carlsonról a politológus.

Trump személye garancia

A magyar–amerikai kapcsolatokról, illetve a magyar kormánynak a republikánus párt iránt megmutatkozó szimpátiájáról szólva Lánczi Tamás kifejtette: jelenleg Donald Trump az, aki Magyarország érdekérvényesítési szempontjából a legkedvezőbb politikát képviseli az Egyesült Államokban. Úgy véli: logikus, hogy a magyar kormányzat a republikánus párt trumpi szárnyára teszi a voksát, ugyanis ez a magyar érdek.    

Kijelentette: Trump elnökként nem gátolta a magyar törekvéseket, vele Magyarország jól tudott együttműködni, ezzel szemben a Biden-kormányzat számos országban beavatkozási politikát folytat. Példaként hozta fel, hogy David Pressman amerikai nagykövet magyarországi tevékenysége során is állást foglal, politikai rokonszenvet nyilvánít, főbírákkal találkozik.

– Az amerikai nagykövetség „ahelyett, hogy az amerikai érdekeknek megfelelően lépne fel, a demokrata párt radikális, liberális szárnyának a szája íze szerint jár el, (…) agresszíven megpróbálja végrehajtani annak programját” – fogalmazott a politológus.
Aláhúzta: a magyar diplomácia ahhoz próbál viszonyulni, hogy milyen kínálat van az amerikai ”politikai piacon”, és ebből próbálja kiválasztani a legkedvezőbbet.p>

– Jelenleg ezt az ígéretet Donald Trump hordozza magában – tette hozzá.
A beszélgetés során felidézték a Mandiner legfrissebb számában megjelent interjút, amelyben Tucker Carlson nyíltan beszélt Amerika álszentségéről: eszerint az Egyesült Államok a jó, és mindenki gonosz, aki az útjába áll egy általa vezetett világrendnek, közben pedig kormányokat dönt meg.
Lánczi Tamás azt mondta: az a politika, amit az Egyesült Államok folytatott az elmúlt 15-20 évben, eredménytelen volt. – Sok olyan konfliktusba ment bele – utalt Afganisztánra, Szíriára és Észak-Afrikára –, amely nyugati szempontból véres, katasztrofális kudarccal, anyagi és emberi áldozatokkal járt.
Közölte: Tucker Carlson morális érvelést használ, ezzel az emberek szívére hat. Azt mondja, hogy amit Amerika tesz, az helytelen, de azt is lehet mondani, hogy amit Amerika tesz, az a nyugati életforma szempontjából nem hasznos.

Igazi hazafi

A politológus felhívta a figyelmet arra is, hogy Tucker Carlson „igazi hazafiként bírálja az amerikai kormányzatot”, és azt szeretné, ha az Egyesült Államok visszatérne a 2000-es évek előtt járt útra. Eszerint nem lenne szabad beavatkoznia más országok belügyeibe, új szövetségeseket kellene gyűjtenie és a demokrata szemlélet terjesztése helyett képviselnie kellene az amerikai érdekeket.

– Sokban rímel egymásra az a kritika, amit Tucker Carlson és – sokkal diszkrétebb formában – a magyar kormány is megfogalmaz, ráadásul a magyar és amerikai emberek között sok hasonlóság is van, így sok mindenben lehetne együttműködni – mondta Lánczi Tamás.

Borítókép: Tucker Carlson az MCC Feszten (Fotó: Havran Zoltán)

www.magyarnemzet.hu

Megjegyzések