Etarget -közép

Az ukrán prosti

 Zelenszkij hiányzott azon a történelem órán, ahol a jó szomszédi viszonyt tanulták.

Az ukrán elnök elfejelti, hogy a nyugati világ nem az ukránokkal van, hanem az oroszok ellen, ami most Ukrajnából nézve lehet, hogy hasonlónak, azonosnak látszik, de valójában meglehetősen nagy a különbség. Ukrajnát Lengyelországgal az oroszokkal szembeni mérhetetlen düh vagy gyűlölet köti össze. Mivel hiányos az ukrán nyelvtudásom, és nem voltam biztos benne, hogy ez az árnyalatnyi különbség ukránul is érthető, ezért megkértem egy kárpátaljai ismerősömet, hogy fordítsa le ukránra: 

Ez az összefogás, nem az ukránok mellett, hanem az oroszok ellen jött létre.


 

 És bizony ennek van értelme ukránul is: 

Цей союз створена не для підтримки українців, а проти росіян. 

Tehát Zelenszkijnek érteni kell a különbséget.

A mérleg másik serpenyőjében ott vannak azok a területek, melyeket Lengyelországtól vettek el, és a mai értelemben vett Ukrajnához csatoltak. Hogy melyik az erősebb a közös ellenséggel szembeni összefogás vagy az egymás iránt érzett történelmi igazságtalanság érzése, azt az adott pillanat határozza meg. 

És egy ideig a lengyeleket vissza tudja fogni a NATO, Amerika vagy a szolidaritás érzése, de eljön a pillanat, amikor azt mondják, hogy ez már sok. És el is jött. Zelenszkij túlfeszítette a húrt.p>

Többé a lengyelek nem szállítanak fegyvert Ukrajnának, semmilyen új igényt nem fogadnak be. És lásd mennyire korrektek voltak még ebben is a lengyelek, amiben eddig megállapodtak, azt átadják. Bárcsak hihetnénk az ukrán elnök ígéreteiben is ennyire!

Zelenszkij úgy viselkedett az elmúlt másfél évben, mint azok az ukrán vendégmunkás lányok, akik azért mennek Nyugatra, hogy a szolgáltatást igénybe vevő férfiakat az aktus után még ki is rabolják, és erre felhatalmazva érzik magukat valamilyen oknál fogva.

Az ukrán elnök még az országot is eltéveszti, hogy melyiknek az elnöke. Mert tetszik nem tetszik, Biden vagy Putyin stílusa, az emberfia tűrőképesebb velük szemben. Persze a nagyhatalmak is túlfeszíthetik a húrt. De Ukrajna sosem volt nagyhatalom, és nem is lesz már soha sem. Ukrajna tulajdonképpen megszűnik létezni lassan, mert a regnáló elnök elküldte a vágóhídra az életerős férfiak jelentős részét. A háború okozta demográfiai katasztrófa óriási bajt okozhat Ukrajnában. Nem csak férfiakat veszítettek el, de nőket is szép számmal. Nem csak a háború következtében, de a kivándorlás miatt is. Tehát Zelenszkij országa nem csak területileg zsugorodik, hanem lakosságszámban is csökken. Ráadásul azok halnak meg, menekülnek el, akik még munkaképesek lennének. Egy csökkenő méretű, csökkenő erejű ország elnökének az ereje is csökken. Ilyen időpillanatban nem jó összeakasztani a bajuszt minden szövetségessel. 

Zelenszkij bicskanyitogató stílusa sokaknak visszatetsző, de ezt még le is nyelik a rutinos diplomaták. Vagy esetleg visszaszólnak, mint a brit védelmi miniszter, amikor azt mondta, hogy nem webshop ez, ahonnan az ukrán elnök kedve szerint rendelhet. Ám amikor a saját országuk kárára akar valaki előnyt kovácsolni magának akkor betelik a pohár. A lengyeleknél az olcsó gabona kötelező befogadása volt az utolsó csepp. 

A magyarokat eddig is alázták az ukránok, az ott élő kisebbségeink jogainak csorbításával, az egyre gyakoribb beszólogatással. És végül itt is megjelent az olcsó ukrán gabona, ami tönkre tenné a magyar mezőgazdaságot is. De míg Magyarország csak egy tüske volt a köröm alatt - bár rég óta az egyik legerősebb akadálya Ukrajna NATO csatlakozásának -, a lengyelek üzenete, ha lehet még ettől is erősebb. 

És ha hozzáadjuk, hogy ebben a háborúban már megölt lengyeleket ukrán rakéta. Ártatlan civil polgárok váltak áldozatává egy számukra értelmetlen háborúnak. Két lengyel civil haláláért felel az ukrán vezetés. És a lengyelek még ezt követően is töretlenül kiálltak az oroszok elleni összefogásban.

Zelenszkij nem értette meg, hogy csak ő hiszi magát a világ megmentőjének, a világ nem gondolja így, még talán azok sem, akik tapsolnak neki. Ők egy színházi előadásnak tapsolnak, amiben a főszereplő korábban még zongorista tudását is bemutatta. 

Zelenszkij nem hős, csak egy eszköz Nyugatnak az oroszok ellen vívott harcában. Zelenszkij egy szolgáltatást nyújt a nyugati világnak, megvívja a csatát az oroszokkal mások helyett. Az ukrán elnök olyan kielégülést ad a Nyugatnak, ami miatt érdemes tűrni és fizetni. És eddig a többség tűrte szó nélkül, hogy ezen szolgáltatás fejében még ki is rabolja őket az ukrán elnök. 

Már csak az a kérdés, hogy a lengyelek után kinek nyílik ki a szeme, ki lesz a következő. Milyen gyorsan jönnek rá az orosz ellenes nyugati politikusok, hogy bármi áron támogatják az oroszok megbuktatását, de Zelenszkij féle ár már meghaladta a bármi áront is. 

Visszatérve az ukrán prostis hasonlatra,  azzal a szolgáltatást nyújtó hölgyek is tisztában vannak, hogy ezt csak ideig óráig lehet csinálni, mert fakul az igény irántuk, majd végül eltűnnek a piacról. Nem lesz másként Zelenszkijjel sem, kikopik a piacról. 

Borítókép: Az egykori hajógyártó központ fiatal női lakosai közül többen úgy gondolják, hogy kénytelenek pénzért szexuális ellenszolgáltatást nyújtani. (fotó: UNICEF UKRAINE / AFP)

Tóth Tamás Antal - www.magyarnemzet.hu

 

 

 

Megjegyzések