Etarget -közép

Mutatjuk, hogy miért emelkednek az üzemanyagárak

 Nem semmi. Ezt nem gondoltuk volna...

Több ok húzódik meg az üzemagyarárak emelkedése mögött. Ezek között globális, európai, regionális és országos szintű tényezők is szerepelnek, melyek mind befolyásolják az árak mozgását.

Az üzemanyagok drágulása valójában több tényező együttes következménye. Ezekből négyet érdemes kiemelni Hortay Olivér szerint. A Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője a közösségi oldalán vázolta fel a helyzetet. A szakértő a drágulás mögött egy globális, egy európai, egy regionális és egy országos szintű okot említett meg.


 

gesebbé teszi a gázolaj behozatalát Európába.

– Az Európai Unió továbbra is importra szorul, az új ellátási útvonalak pedig hosszabbak és közvetítőkkel terheltek – azaz drágábbak, mint a korábbiak voltak – magyarázta a szakértő.p>

Hortay Olivér harmadik okként arra mutatott rá, hogy a régiónk szempontjából továbbra is fontos orosz nyersolaj árelőnye folyamatosan csökken a nyugati termékekkel szemben. Az orosz Urals és a nyugati Brent közötti rés februárban harminckét dollár volt hordónként, most tizenöt.

Végezetül azt sem lehet kihagyni a sorból, hogy a Magyarországra érkező olaj tranzitdíját az ukrán és horvát fél folyamatosan és drasztikusan emeli. Ma már Ukrajnán keresztül 3,5-szörös, Horvátországon keresztül pedig csaknem ötszörös áron juthatunk energiához.

– Horvátország esetében indokolt lenne az Európai Bizottság beavatkozása – hiszen a gyakorlat versenyjogi szempontból aggályos, ráadásul a horvát fél piaci erejét a szankciós törekvések megemelték – de egyelőre nem történik semmi – említette Hortay Olivér. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

wwww.magyarnemzet.hu

 

 

Megjegyzések