Etarget -közép

Előrejelzés: balhorog várható Brüsszelből

 Várjuk szeretettel!

Szerdán ülésezik Brüsszelben az általános ügyek tanácsa, ahova az uniós tagállamok az európai ügyekért felelős minisztereiket küldik, hogy azok koordinálják az uniós csúcsok előkészítés. A következő csúcs december 14–15-én lesz.

Az egyik kiemelt napirendi pont a 7. cikk szerinti eljárások megvitatása, ahogy a hivatalos beharangozóban szerepel: „a Tanács meg fogja vitatni a jogállamiság lengyelországi helyzetével és az uniós értékek magyarországi tiszteletben tartásával kapcsolatos fejleményeket”.

A napirendi pont kialakításában jelentős szerepet játszott egy összehangolt, többfrontú nyomásgyakorlás Brüsszeltől.


 

Az egyik csapás a Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságból (LIBE) érkezett, ahol hétfőn Jelentés a Bizottság 2023. évi jogállamisági jelentéséről címen üléseztek.

A jelentés előadója Sophia in ’t Veld holland liberális EP-képviselő, aki a magyar olvasók számára emlékezetes lehet azon kijelentése miatt is, amikor

megkérdőjelezhető demokratikus elköteleződéssel azt mondta a kétharmados felhatalmazással rendelkező magyar kormányról, hogy ilyen kormányra nincs szükség az EU-ban.

A vita meglehetősen rövidre és érdektelenre sikerült, azon Magyarország konkrét említése nem is történt, csak utalgatásokkal dobálóztak a képviselők. Ennek ellenére egyértelmű üzenet volt Brüsszelnek, hogy a képviselők elvárják Magyarország vegzálását.

Egy másik gesztusértékű jelenet egy hétfői levél volt, amelyet a képviselők a Tanács elnökségét betöltő spanyoloknak címeztek. 

Azért írunk, hogy kifejezzük a legnagyobb csalódottságunkat amiatt, hogy az EU spanyol elnöksége vonakodik előrelépést elérni az EUSZ 7. cikk (1) bekezdése szerinti eljárásban Magyarországgal szemben

– áll a Politicón megjelent levélben, amelynek szerzője nem más, mint az a Gwendoline Delbos-Corfield zöldpárti képviselő, aki a Magyarország EU-s elnökségének megakadályozására irányuló törekvéseknek is éllovasa. A levelet aláírták a szocialisták, az Európai Néppárt, a Renew és a Baloldal is. A levélben olyan dolgokat kifogásolnak Magyarországgal kapcsolatban, mint 

az igazságszolgáltatás függetlensége, korrupcióellenes küzdelem, a média szabadsága és az LMBTQ-emberek jogai.

Borítókép: 2015. szeptember 14-én közreadott kép egy bokszkesztyűt viselő orangutánról a bangkoki Safari Wild nevű vadaspark egyik szórakoztató műsorában szeptember 13-án (Fotó: MTI/EPA/Diego Azubel)

www.magyarnemzet.hu

 

Megjegyzések