Etarget -közép

Itt a harmadik világháború lehetséges forgatókönyve

 Ekkora a baj? Kezdhetünk félni?

Az jelentés alapjául szolgáló új szimulációk azt sugallják, hogy az amerikai rakétatelepek elleni támadások miatt emberek milliói halnának meg akut sugármérgezés következtében, miközben a radioaktív csapadék az egész országban széthordaná a sugárzást, ami több száz millió amerikai halálát is okozná. 

A nemrég nyilvánosságra hozott tanulmány szerint ha egy atombombával eltalálnák az Egyesült Államok stratégiai indítóbázisait a Közép-Nyugat nagy része halálos dózisú sugárzásnak lenne kitéve, a legrosszabb esetben pedig az Egyesült Államok és Kanada nagy része lakhatatlanná válna.


 

A Princeton Egyetem kutatói becslések szerint akár 4,6 millió ember is meghalhat atomcsapás utáni első négy napban, miközben 300 millió embert fenyegetne a halálos dózisú radioaktív csapadék.

A tanulmány azok után készült, hogy az amerikai légierő tavaly bejelentette, az 1970-es évek óta hadrendben lévő Minuteman III interkontinentális ballisztikus rakétáit a modernebb Sentinel rakétára cseréli. 

Az 1500 milliárd dolláros terv keretében mind a 400 elöregedő rakétát lecserélnék. Bár a Sentinel interkontinentális ballisztikus rakéták hatósugarát és hasznos teherbírását hivatalosan nem hozták nyilvánosságra, úgy vélik, hogy 800 kilotonna TNT-nek megfelelő erejű robbanóanyagot képesek hordozni, és 30 percen belül képes eltalálni a föld bármely pontját.

Az archív időjárási adatok alapján emellett a tudósok megállapították, hogy a nyugati parti államok vannak a legnagyobb veszélynek kitéve az uralkodó keleti szelek miatt. A pontos széliránytól függően azonban az Egyesült Államokban és Kanadában, Idahotól keletre bármely terület érintett lehet.

A legrosszabb forgatókönyv szerint Montana és Észak-Dakota szinte egésze, valamint Nebraska, Colorado, Wyoming, Dél-Dakota és Kansas egyes részei a halálos adag tízszeresét meghaladó nukleáris csapadékmennyiséget kapnának, aminek köszönhetően néhány napokon belül minden ember elhalálozna az érintett területeken.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pixabay) 

Gábor Márton

www.magyarnemzet.hu

Megjegyzések