Etarget -közép

Nógrádi György: Volodimir Zelenszkij lassan elszigetelődik

 Nagyon kemény vélemény! Végre kimondta valaki...

A biztonságpolitikai szakértő szerint egyedül az USA-n múlik, meddig tartja még "életben" az ukrán elnököt.

A NATO volt főtitkára szerint Ukrajnát a jelenleg ellenőrzése alatt álló területekkel kéne felvenni a szövetségbe, ami Nógrádi György szerint marhaság. A biztonságpolitikai szakértővel a Volodimir Zelenszkij és a hadsereg között növekvő ellentétről, a minden érintett fél által egyre gyakrabban emlegetett patthelyzetről és az ukrán kudarcokról beszélgettünk.

Anders Fogh Rasmussen szerint Ukrajnát a jelenlegi területeivel együtt mielőbb fel kéne venni a NATO-ba, amely garantálhatná a meglévőt, és közvetve segíthetné az elveszettek visszaszerzését. Ez elég apokaliptikus ötletnek tűnik, nem?

írja, a baloldali politikai pártok felháborodtak a szenátus döntésén.

– Hangsúlyozzuk: ezt a NATO korábbi főtitkára javasolta. Tehát ma egy békésen otthon üldögélő nyugdíjas, akinek a legkisebb beleszólása sincs a NATO ügyeibe. Én azt nem értem, hogy ez az illető, aki a világ egyik legjobb információs tömegét kapta meg, amíg NATO főtitkár volt, hogy mondhat ekkora marhaságot? Mi a mondat a lényege? Hogy vegyük föl most Ukrajnát – zárójel háborúban álló országot nem lehet fölvenni –, cserébe Ukrajna lemond a területeiről, amelyek jelenleg orosz megszállás alatt vannak. De nem véglegesen mond le. Szerinte a NATO a megszállt területeket nem garantálná, de Ukrajna összes többi területét igen, és ettől kezdve azokat az oroszok majd nem támadják. Na, ettől kezdve az egész kijelentés értelmezhetetlen. Ez egy marhaság. Tehát még egyszer, ha ezt egy őrmester mondja, akkor az ember azt mondja, ez az ő színvonala. De hogy a NATO korábbi főtitkára ilyen hülyeséget mondjon, fölfoghatatlan. Ennél még az amerikai elnök is értelmesebb.

Azért az emberben ilyenkor fölvetődik, hogy Rasmussen csak önjáró, feltűnési viszketegségben szenved, vagy valaki valamit üzenni akart rajta keresztül?

– Ezt soha nem lehet tudni, de ez nagyon rossz üzenet, mert nincs realitása. Tehát, ha az az ajánlat, hogy elveszem Ukrajna területének egyötödét, arra a lakosság azt mondja, tessék mondani, akkor minek halt meg eddig 300 ezer ukrán, miért vívtuk a háborút, miért van az ország nyomorban, és miért árulták ki az összes értéket? Hogy lehet az, hogy Ukrajna jelenleg a világ legeladósodottabb ország, akkor miért volt ez az egész?


 

– A területek elengedése vagy megtartása kapcsán a kijevi vezetés azt mondja, nekik nem ötletekre, félmegoldásokra, hanem fegyverre van szükségük. Ugyanakkor a nyugati sajtóban egyre gyakrabban jelenik meg az a vélemény, hogy mindegy mit kapnak, a vezetés alkalmatlansága miatt lényegében nem nyerhetnek. Ön ezt hogyan látja?

– Kezdjük az elején. Naponta teszik közzé a kanadaiak, amerikaiak, európaiak, satöbbi, hogy mekkora támogatást adnak Ukrajnának. Németország tegnap tette közzé, hogy ebben az évben ad(ott) 4 milliárd eurónyi támogatást. Ebben benne van a fegyver, lőszer, minden. Jövőre ez 8 milliárd euró lesz. Ettől kezdve Németország átlépi a NATO előírást, és teljes GDP-ből több mint 2 százalékot fordít védelemre. Elképesztő mennyiségű közel 60 ezer embert képeztek ki eddig a britek. Óriási a cseh, a lengyel, a skandináv és egyéb támogatás.

Én az elmúlt hetekben minden nap elolvastam az ukrán véleményeket. Minden egyes támogatásnál az ukránok azt mondják: „Nagyon szépen köszönjük az eddigieket, de a következőket kérjük.” A németekkel szemben állandóan azt mondják, hogy a Taurus-rakétákat kérik. Mi a német válasz? Egy: nincs döntés még. Kettő: ezek a fegyverek sem fordítanák meg alapvetően a háború menetét. Ukrajna ezt a háborút nem tudja megnyerni. Ha megnézi az elmúlt hetek ukrán eseményeit, azt látja, hogy Zelenszkij naponta kiad egy hadparancsot. Körülbelül tíz nappal ezelőtt azt mondta, hogy Ukrajna mostantól minden nap 500-tól 1000 métert megy előre a fronton, egy lépés nem ment előre. A következő az volt, hogy a ukrán vezérkari főnök azt mondta, hogy az ukrán hadsereg csak védelemre alkalmas, támadásra nem. Mit mondott Zelenszkij? Támadni kell, mert ez az elvárás. Mit követelt utána az ukrán hadsereg? Hogy mostantól a katonai vezetőket a hadsereg nevezze ki, és ne az államfő, mert nem ért hozzá. Tehát látszik az, hogy Zelenszkij elkezdett elszigetelődni, ő az egyetlen, aki továbbra is optimista módon látja a világot, de ebben nem osztozik sem a lakosság, sem senki már.

Érdekes, hogy a patthelyzetről az ukrán elnök kivételével mindenki nagyon hasonlóan gondolkozik: a belarusz elnök, akinek ez valószínűleg nem a saját véleménye, de a nyugati elemzők és Valerij Zaluzsnij ukrán főparancsnok is. Véletlen, hogy nagyjából egyszerre kezdett el mindkét oldal erről beszélni?

– A válasz az, hogy ezek a nyilatkozatok valószínűleg összefüggnek. Nyilván senki nem hajlandó kimondani, hogy le akarja váltani Zelenszkijt addig, amíg nem váltják le. Ahhoz, hogy leváltsák, semmi más nem kell, csak az USA engedélye, mert az USA tartja képletesen életben. Rendkívül komoly ellentétek vannak ma közte, a politikai és a katonai vezetés között. Ma már rengeteg ukrán vezető belátja, hogy patthelyzet van, hogy ezt a háborút lehetetlen megnyerni, és csak fegyverszünet és béketárgyalás segíthet. Ezt egyelőre Zelenszkij nem hajlandó elfogadni, ehelyett hülyeségeket beszél, és ahogy már mondtam: kezd elszigetelődni.

www.magyarhirlap.hu

 

 

Megjegyzések