Etarget -közép

„Putyin haverja” sok fejtörést okoz – Orbán Viktortól retteg a brüsszeli hírportál

 Bravó miniszterelnök úr!

A Politico brüsszeli hírportál cikke szerint politikai válság készülődik az Európai Unióban, melynek oka nem más, mint Orbán Viktor. A baloldali portál cikke szerint a magyar kormányfő túlságosan szoros kapcsolatokat ápol Oroszországgal – a címben Putyin „haverjának” nevezik –, ellenzi a félúton módosított uniós költségvetés elfogadását, valamint feltételekhez kötné Ukrajna további támogatását és a háború sújtotta ország uniós csatlakozását. 

A Politicónak nyilatkozó névtelen uniós tisztviselők szerint a közelgő decemberi Európai Tanács-csúcs ezek fényében minden idők egyik legnehezebb találkozója lesz.


 

Állításuk alátámasztására a portál felkereste kedvenc magyar baloldali elemzőjét is, a Political Capital elemző és tanácsadó intézet elnökét, Krekó Pétert. „Orbán Viktor arra várt, hogy Európa ráeszméljen: Ukrajna nem tudja megnyerni a háborút, Kijevnek engedményeket kell tennie.

Most úgy érzi, eljött az ő ideje, mivel az Ukrajna-fáradtság sok uniós ország közvéleményében egyre nagyobb teret hódit” – fogalmazott Krekó Péter. 

A cikkben nyilatkozó névtelen források szerint a magyar kormányfő az uniós források miatt zsarolja Brüsszelt, célja, hogy elkezdjék folyósítani a Magyarországnak járó kohéziós alap összegeit

A Politico több lehetőséget is felvázol a magyar kormány és Orbán Viktor megkerülésére. Az egyik ilyen a hetedik cikkely aktiválása, melynek következtében hazánkat megfosztanák szavazati jogától. Ez azonban – mint írják – az unió széthúzását mutatni az egység helyett, ezért inkább megpróbálnak kompromisszumra törekedni. Ennek egyik formája lehet, hogy az Ukrajna támogatására szánt további ötvenmilliárd eurót kisebb részletekben fogadnák el. Ez ugyanakkor megint csak kényes helyzetet eredményezne: Brüsszel célja alapvetően megmutatni Washingtonnak, hogy hosszú távon elkötelezett Ukrajna mellett, a támogatás részletekben történő elfogadása pedig ennek ellentétét mutathatja. 

Ami Orbán Viktor malmára hajthatja a vizet a Politico szerint, hogy egyre több európai országban láthatunk jobboldali fordulatot, példaként említve Szlovákiát és legutóbb Hollandiát. 

Orbán hosszú távon gondolkozik

– fogalmazott az egyik tisztviselő. Mint mondta, Geert Wildersszel, Robert Ficóval, Donald Trump potenciális visszatérésével már korántsem lehet elszigeteltségről beszélni, ahogyan azt sokan szerették volna az uniós vezetők közül.

Borítókép: Orbán Viktor kormányfő (jobbra) és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

www.magyarnemzet.hu

Megjegyzések