Etarget -közép

Nem fogja elhinni, mi miatt kellett Franciaországban beolvasztani huszonhétmillió euróérmét

 Elképesztő! Olvassák el!

Franciaország 27 millió euróérmét semmisített meg és nyomott újra írta az Index. A lépést azzal indokolták, hogy az érmék nem felteltek meg az Európai Bizottság szigorú követelményeinek, Franciaország pedig ezelőttig nem kért jóváhagyást a pénzveréshez.

Az uniós jog értelmében az országok tizenöt évente megváltoztathatják az euróérmék „nemzeti” arculatának kialakítását, de zöld lámpára van szükségük az Európai Bizottságtól és más euróövezeti kormányoktól. 


 

Az ország pénzverdéje, a Monnaie de Paris tavaly novemberben új mintával készítette el a 10, 20 és 50 centes érméket, de később kiderült, hogy az EU zászlójának csillagai nem felelnek meg az előírásoknak.

Mindenki mást hibáztat

Hamar elkezdődött a vádaskodás a francia kormány és a Monnaie de Paris között, a gazdasági minisztérium tisztviselője azt hangsúlyozta, hogy a Monnaie egy autonóm állami vállalat, és nem része a francia közigazgatásnak. Vagyis a Monnaie-nak teljes egészében finanszíroznia kellene az érmék újraverésének költségeit.

– Egy francia adófizetőt sem terhel semmilyen költség, mivel ez a cég működési költségeibe számít majd bele

 – mondta az illetékes.

Erre hamar érkezett a válasz:

„a francia állam a felelős”

– nyilatkozta a Monnaie vezetője, Marc Schwartz, szerinte ugyanis az államnak kellett volna jóváhagyatnia az új érméket az Európai Bizottsággal. 

A sajtóhírek szerint a bizottság azt kifogásolta, hogy az uniós zászlón szabálytalanul álltak a csillagok.

Az újranyomott érméket, velük együtt az új dizájnt tavasszal mutatják be a francia gazdasági minisztérium szerint.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

www.magyarnemzet.hu 

Megjegyzések