Etarget -közép

Megjöttek a közvélemény-kutatási eredmények: magabiztos Fidesz-KDNP győzelem várható jövő vasárnap

Toronymagas Fidesz-KDNP győzelemre lehet számítani jövő vasárnap, 45-51 százalék közé várják az eredményüket a jövő vasárnapi EP-választásokon.

– adta hírül öt kutatóintézet a „Merre tovább Európa?” – Közvélemény-kutatói konferencia az európai parlamenti választásokról című rendezvényen. A mérésekből kiderült, hogy Magyar Péter pártja az ellenzéktől hozott el szavazatokat és a mérések szerint legalább kétszer annyi szavazatra számíthat, mint a DK-MSZP-Párbeszéd lista. A Momentum legjobb esetben is három százalékra számíthat, a Mi Hazánk pedig az ötszázalékos bejutási küszöbön billeg.

 

A Fidesz-KDNP listája 47 százalékkal vezet, második Magyar Péter pártja 24 százalékkal, 9 százalékon áll a DK-MSZP-Párbeszéd szövetség, 7 százalékon áll a Mi Hazánk és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, a többiek csak 1 százalékot érnének el 

– mondta Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője a „Merre tovább Európa?” – Közvélemény-kutatói konferencia az európai parlamenti választásokról című rendezvényén. A Nézőpont vezetője kijelentette: ők részvételi szándékot nem becsülnek szakmai okokból, várakozásuk szerint azonban nem lesz kiugró a részvételi arány a június 9-i szavazáson, ami öt évvel 43 százalék volt az EU, 48 az önkormányzati választáson, ezt érdemben várakozásaik szerint idén sem fogják meghaladni.

Tóth Erik, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója elmondta, náluk is 

47 százalékon van a Fidesz-KDNP listája, 26 százalékon a TISZA Párt-lista, 8 százalékon a Gyurcsány Ferenc neje vezette baloldali szövetség, 6-6 százalékon pedig a Kutyapárt és a Mi Hazánk. 

A Momentum két százalékra esett vissza, a többiek egy százalékot tudnak csupán elérni a biztos szavazók körében. A kormánypártok véleményre, miszerint békére van szükség, nemzeti konszenzusnak örvend – fejtette ki a kutatási igazgató.

Juhász Gyula, a Magyar Társadalomkutató kutatási igazgatója arról beszélt, hogy 

51 százalékkal vezet a Fidesz-KDNP, akik nagyjából megismétlik a 2019-es eredményt, csupán két mandátumot veszíthetnek. Magyar Péterék 25 százalékon állnak, ők élvezik a kisebb pártok lemorzsolódását, amíg 8 százalékon van Gyurcsányék szövetsége, 5 százalékon a Kutyapárt.

Ennél az intézetnél a Mi Hazánk csupán négy százalékot érne el, a többiek 1-2 százalékon állnak. Érdekes, hogy a Vona Gábor vezette Második Reformkor párt két százalékot kapna, amíg a parlamenti Momentum csupán egyet. 

Bánki András, a Real-PR 93 elemzője arról tájékoztatott, hogy 

45 százalékot mértek a kormánypártoknak, 28 százalékot a TISZA pártnak, 10 százalékot a DK-MSZP-Párbeszéd szövetségnek, 7 százalékot a Kutyapártnak, 5 százalékot a Mi Hazánknak.

Náluk is két százalékon áll Vona Gábor pártja, alig egy százalékon a Momentum. Ők 53 százalékra becslik a részvételi arányt az ezen a héten készült kutatásukban. Az elemző arra is rámutatott, hogy a TISZA párt kétszer több szavazatot biztosan szerezhet, mint Gyurcsányék szövetsége. 

Stefkovics Ádám, a Századvég Alapítvány kutatóintézeti igazgatója elmondta: náluk 

45 százalékkal vezet a Fidesz-KDNP, 10 százaléka van Gyurcsányék baloldali összefogásának, 23 százalékkal második a TISZA párt, 9 százaléka van az MKKP-nek és 6 százaléka a Mi Hazánknak.

Náluk is kieső a Momentum, 3 százalékkal.

Ez mandátumbecslés szempontjából a Fidesznek 11, a Tisza Pártnak 6 mandátumot jelent, ami biztosra vehető. A DK esetében 2 mandátum tűnik reálisnak, a MI Hazánk és a Kutyapárt 1-1 mandátumot kapna, de az utóbbiak még ingadoznak.

www.magyarnemzet.hu

 

 

 

Megjegyzések